Sociální sítě
Nahoru

Otevírá Marie B, uvolněná restaurace bez menu

Tým lidí z michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise otevřel nový podnik – restaurace Marie B vyrostla v Dlouhé ulici v centru Prahy. Šéfkuchař Jiří Šoura servíruje hostům gastronomický zážitek, který spojuje tradiční českou kuchyni, kreativní přístup a kvalitní suroviny. Na podnik navazuje vinotéka Vin de Marie.

Ambiente se rozrostlo o Marii B. Název podniku v Dlouhé ulici v Praze odkazuje ke kuchařce Marie B. Svobodové z níž pravidelně čerpá i kuchařský tým La Degustation Boheme Bourgeoise. Tam sedm let působil šéfkuchař nového podniku Jiří Šoura a nyní s Oldřichem Sahajdákem rozšířili své teritorium.

V Marii B nabízí české recepty v netradičním pojetí. Menu obměňují podle dostupných surovin, čtyřchodové obědy a večeře servírují formou carte blache – jídlo hostům odprezentují až poté, co dojedí, a jen pokud budou chtít.

Carte blanche je pro hosty legrace. Užijou si dobré jídlo a můžou při tom hádat, jestli právě dojedli vepřové, nebo telecí. Zároveň má spoustu výhod pro kuchyni – jsme kreativnější a kompletně zpracováváme veškeré suroviny. Bez pevného lístku můžeme měnit nabídku i v řádu hodin a pohrávat si s ní,“ vysvětluje koncept Jiří Šoura.

O vína se bude v Marii B starat Zdeněk Oudes, head sommelier z La Degustation Boheme Bourgeoise. Pod jeho vedením vznikla ve vedlejším prostoru vinotéka Vin de Marie. Přes den si tam můžete koupit víno domů nebo u něj rovnou posedět, večer se vinotéka propojí s Marií B.

Díky spolupráci s DSC Gallery prostor zdobí dílo berlínského umělce Anselma Reyleho. Anselm Reyle je známý svými multimediálními instalacemi, které zahrnují i sochy a neonová světla a vyzývají k dialogu o roli modernismu v současnosti. V Marii B tak najdete dva obrazy ze zbytků látek a neonů coby další dotek autenticity v dosud nezrekonstruovaném domě. „Anselmův styl se potkal s našimi představami o Marii B a krásně se propojil s vizuální identitou od Aleše Najbrta. Líbí se nám, jakým způsobem zachovává omšelé věci – zasazuje je do současného světa. Jeho přístup se navíc v mnohém prolíná s tím, co tvoříme my v pražském rozměru,“ vysvětluje designér Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj. Krom obrazů Anselm ztvárnil také potagované měňavé závěsy.

Marie B sídlí v domě U Zeleného stromu patřícímu Židovské obci, který už přes třicet let čeká na rekonstrukci. „Prostor se díky tomu pyšní autentičností, kterou nestihly překrýt nové povrchy. Klenbu i stěny jsme natřeli tak, aby si zachovaly patinu, mobiliář zase musel respektovat daný prostor a nedotýkat se klenby ani stěn. Nechtěli jsme vrtat do stropu, a proto se vyrobila konstrukce stylizovaná do jakéhosi stromu z trubek a světel. Tvoříme atypický interiér a vkládáme do něj náročné komponenty. Mobiliář i lustry na téma bílkoviny vytvořil Jakub Pollág se svou firmou zeitgeist.limited, předlohou mu byly makrozáběry proteinů,” doplňuje Froněk. Další podmínkou při návrhu interiéru byla přenositelnost. Až jednou dojde k rekonstrukci, prostor by se měl snadno vymontovat a přemístit.

Za logem a vizuální identitou stojí Studio Najbrt. „Marie B. Svobodová v roce 1894 vydala kuchařku, která je biblí pro kuchaře této restaurace. Neonovým logem značky se chceme prosadit mezi tagy, kterými je posetý vstup do podniku. Proto jsme zvolili typografickou kombinaci, která je trochu dekadentní a zároveň zářivá jako plastiky Anselma Reyle v interiéru restaurace,“ komentuje spolupráci designér Aleš Najbrt.

Více z rubriky Degustace

  • Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

    Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...

    Jan Lidmaňský4.4.2024
  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.