Sociální sítě
Nahoru

František Jungvirt vytvořil vázu ve tvaru srdce

Sklářský designér a výtvarník František Jungvirt působí jako kreativní ředitel KLIMCHI, nadále však tvoří i pod svou vlastní značkou františek jungvirt. Ve své práci využívá tradiční odkazy českého sklářství, kterým dodává nový výraz. S každým dílem se pak snaží posouvat technické a vizuální hranice oboru. Mezi Jungvirtovy charakteristické znaky patří hra s tvary a barvami i jistý minimalismus. To vše splňuje designérovo nejnovější dílo, červeno-zlatá váza Bloom ve tvaru srdce.

Elegantní váza ve tvaru srdce vznikla metodou ručně foukané hmoty do dřevěných forem. Rubínové sklo je barvené koloidním zlatem, které se rozpustí v roztaveném skle. Výsledkem je sytě červená váza s temně rudými odlesky a jemným zlatým třpytem odrážejícím světlo. Rubínové sklo má navíc tu vlastnost, že své syté zbarvení získává až při ohřívání ve sklářské peci během výroby. Každý kus má tak originální kresbu a hru odstínů, jež vyjadřuje planutí lásky.

„Když vázou prostupuje světlo, skutečně připomíná planoucí srdce. Ač to na první pohled může působit jako klišé, spojení láska–srdce–červená do sebe perfektně zapadá. Červená přitom není jen barvou lásky, ale také životní energie. Má vliv na naše tělo a psychiku – zvyšuje puls a krevní tlak. Podobně se naše tělo chová i při zamilovanosti,“ rozkrývá František Jungvirt svou inspiraci.

Kromě optimálního umístění do světla ovlivní vyznění vázy také výběr květin. Teprve s kyticí je dílo kompletní a láska může rozkvést. Právě k tomu odkazuje název Bloom (anglicky květ, rozkvět). Díky svému minimalistickému tvaru se hodí do stejně laděného interiéru i okázale zařízeného prostoru. Vázy jsou ručně foukané, leštěné do vysokého lesku a dostupné ve dvou velikostech. V nabídce je též sametová matná varianta. Každý kus je signován a s certifikací. Realizace probíhala na huti Ajeto v Lindavě.

Váza Bloom je k dostání na e-shopu Františka Jungvirta. Momentálně je také k vidění například v cukrářském boutique Věnečky Janeček. Současně se objevila v selekci What’s new? zářijového Czech Design Weeku.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.