Sociální sítě
Nahoru

Martin Krajc vystavuje nová díla v pražské DSC Gallery

Nenechte si ujít novou výstavu Martina Krajce, která byla právě otevřena v pražské DSC Gallery. Přední český umělec s nezaměnitelným rukopisem, který se proslavil velkoformátovými obrazy inspirovanými ženami, módním světem a reklamní fotografií, představuje svá poslední díla na výstavě s názvem Nymphae Perspicuae („průhledná nymfa“), která je již jeho třetí samostatnou výstavou v DSC Gallery.

Pro tvorbu Martina Krajce je známo, že svoje inspirační zdroje nachází v architektuře, filmu a módní fotografii. V jeho obrazech se prolínají pohledy do interiérů známých staveb modernistické architektury s důrazem na detaily ikonického designu. Jak ale uvádí již název výstavy, hlavní pozornost je umístěna na ženskou figuru.

Během uplynulých let se projevila mnohovrstevnatost Krajcova malířského přístupu, objasňující základní výrazové prostředky přecházející od kresby k malbě, od promyšleného tahu štětcem po spontánní vylití barvy, jejíž dopad na plátno nelze řídit. Vychází z kresby, která poskytuje základní kompoziční prostorový návrh určující hlavně obrysy těl a předmětů, které jsou překryté barevnými vrstvami.

V Krajcově přístupu se prolíná několik žánrů současně: architektura, portrét a zátiší. Vzájemné propojení architektonických a figurálních předloh, představuje syntézu, připomínající mentální koláž, sloučenou ze zdrojů vlastního vědomí. Jeho zájem o mnoho let předešel současnou vlnu, ve které se modernistické stavby uplatňují jako pozadí pro nejrůznější filmy a romány. Jeho obrazy ale zaznamenávají tzv. bezčasí, ideově zasněné někde na kalifornském pobřeží, kde jsou gesta dívek plné svádění a vlastní sklíčenosti. „V místech ztrácejícího se obzoru, v oblastech zlomu nebe a země se vynořují přízračné nymfy, bytosti, nacházející se mezi božským a lidským. Sporé údaje uvádějí, že nymfy nejsou nesmrtelné jako bohové, ačkoli jsou božského původu, a že jsou nebezpečné smrtelníkům. Jejich kouzlo je podmanivé tak, že se lidé přestávají ovládat a ocitají se na pokraji stavu, označovaného jako nymfolepsie, zmiňovaného Nabokovem v Lolitě, knize, jež před lety byla Martinu Krajcovi blízká. Odezva svůdných nymf naplnila i jeho poslední obrazy,“ popisuje kurátor výstavy Karel Srp.

Výstava nejnovějších obrazů Martina Krajce, pojmenovaná Nymphae perspicue přináší jeho dosud nejkomplexnější, syntetickou a nadčasovou malířskou vizi. Tvorba Martina Krajce se dá hodnotit jako zcela jedinečná ve zpracování tématu ženské figurace, a přitahuje dynamickým napětím, vycházejícím z prchavých smyslových zkušeností, i ze soustavného vymezování se vůči každodenní přítomnosti. Autor má za sebou významnou kariéru, samostatné výstavy v předních galeriích, a jeho obrazy jsou součástí prestižních soukromých sbírek. Jeho dílo Blue Drink bylo nedávno vydraženo ve slavném aukčním domu Sotheby’s.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.