Sociální sítě
Nahoru

Bílá Kráva: Autentické chutě francouzského venkova

Vůně masa z grilu, živelná atmosféra a všudypřítomná dobrá nálada – od restaurace Bílá Kráva nečekejte nic menšího. Svůj charakter odhalí ihned při vstupu z Rubešovy ulice na pražských Vinohradech, nedaleko Národního muzea, a na pár hodin vás zcela vytrhne z reality všedního dne. Přestože si tady užijete gastronomii té nejvyšší kvality, strojenost v Bílé Krávě nemá šanci.

Za třicet let, co tato restaurace nabízí tradiční francouzskou venkovskou kuchyni, totiž všichni vědí, za čím se sem vydat. Už od svých počátků se podnik specializuje na steaky z vyzrálého hovězího masa, což reflektuje i vývěsní tabule u vstupu, na níž je křídou vyznačené nejenom plemeno býka, jehož maso se daný den podává, ale také jeho věk, živá váha a datum porážky i bourání.

Nabídku stařeného hovězího doplňuje jehněčí z vlastní farmy v Myštěvsi, stejně jako tradiční francouzský pastis v nabídce destilátů doprovází špičkové jemné ovocné pálenky z tuzemské Palírny Radlík, která si letos připomíná už čtvrt století existence.

Nejoblíbenější je v Bílé Krávě plemeno Charolais, jehož typické krémově bílé zbarvení propůjčilo restauraci jméno, ale nároční hosté si mohou objednat také krásně mramorované Wagyu, a to hned ze tří zemí. Šéfkuchařka Víťa Bajčanová totiž zařadila do degustačního portfolia porci vyhlášeného japonského, dále pak australského, kde nyní žije druhá největší populace tohoto plemena, a českého z rodinné farmy Müllerových.

Těm, kteří však mají apetit striktně na francouzské notě, pak lze doporučit zcela jistě šneky po burgundsku zapečené tradičně s bylinkovým máslem, žabí stehýnka s omáčkou beurre blanc anebo nadčasovou klasiku v podobě tataráku Bílá kráva, jenž je servírován s fermentovanou hořčicí a marinovanými cibulkami, přičemž nový rozměr chuti mu dodává lanýžový prach. Nechybí ani show v podobě sladké tečky, která nastaví atmosféru pro zbytek večera – zmrzlinový dezert připravený za pomoci tekutého dusíku při teplotě -196 °C přímo u vašeho stolu.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.