Sociální sítě
Nahoru

Co nesmí chybět v žádné kuchyni? Stůl a židle!

Kuchyň, to není jen kuchyňská linka, její součástí může být i jídelní kout. V něm rozhodně nesmí chybět stůl a u něj pohodlné židle, co něco vydrží. Že na jejich výběru není co pokazit? Víc se snad ani mýlit nemůžete. Jídelních židlí na trhu je celá řada, liší se nejen cenou a použitým materiálem, tak kvalitou a výdrží. Jak vybrat ty pravé?

Abyste si jídlo mohli opravdu vychutnat

Společné jídlo je jednou z nejkrásnějších chvil každého dny. Vždyť co je víc, než když se se svými nejbližšími sejdete u jednoho stolu, povyprávíte si, co jste zažili, a přitom si pochutnáváte na nějaké té dobrotě? Abyste si tyto chvilky mohli vychutnat naplno, je zapotřebí si pořídit kvalitní stůl i kuchyňské židle.

Jejich výběr už se dávno neomezuje jen na pár typů, nabídka je opravdu bohatá, na své si přijde každý. Vybírat bychom je měli pečlivě, nic neponechat náhodě. Na co se zaměřit?

Krok první: Jaký typ židle do kuchyně preferujete?

Když do obývacího pokoje pořizujete novou sedačku, řešíte, jak bude velká, zda má být rozkládací a celou řadu dalších vlastností. U židlí to není jinak, prvním rozhodnutím, které musíte učinit, je volba typu židle.

Vsadíte na klasiku, která mý čtyři nohy a opěradlo, nebo toužíte i po područkách, abyste si mohli pohodlně odložit ruce? Nebo snad toužíte po ještě větším pohodlí, které vám mohou poskytnout houpací židle? A co prostor? Máte v kuchyni dostatek místa a mohou židle pořád zůstat stát kolem stolu, nebo je potřebujete i skládat a šetřit tak místo?

Víte, že židle je třeba vybírat i s ohledem na velikost místnosti, kde židle bude umístěna? Do malé jídelny určitě nevsadíte na mohutné židle, které opticky zaberou celou místnost, a tak pak působí přeplněným dojmem.

Krok druhý: Pozor na nosnost židle

Jedním ze zásadních parametrů pro výběr židle je i její nosnost.

Opomíjet by jí neměli hlavně ti, kdo mají nějaké to kilo navíc, přece jen určitě předpokládáte, že vám židle nějakou dobu bude sloužit a nerozviklá se hned, jakmile se na ni sednete.

Vložit obrázek Barevné židle

Krok třetí: Pohodlí zajistí dostatečně velký sedák

Při jídle si každý chce pohodlně posedět, ne do sebe rychle házet jídlo jen proto, že se vám špatně sedí. Dobře vybraná kuchyňská židle by měla splnit pár zásad, mezi nimi velikost sedáku a vzdálenost mezi sedákem a deskou stolu. Když přijde na sedák, měl by se nacházet zhruba 46 cm nad zemí, jeho velikost by neměla klesnout pod kolem 40×40 cm a víc, v závislosti na vaší postavě. Sedák by neměl být ani příliš tvrdý, ale ani moc měkký. Mezi deskou stolu a sedákem židle by měl zůstat prostor kolem 30 cm.

Krok čtvrtý: Dobře si vyberte i materiál

Styl židle slaďte se stolem a dalším vybavením, vybírat můžete mezi dřevem, kovem i plastem. Dřevěné židle jsou bytelné a vydrží téměř vše, kovové židle jsou moderní, ty plastové se zase dobře udržují.

Náš tip na závěr: Když si vybíráte židle do kuchyně, nedívejte se jen na cenu, použitý materiál a styl židle, ale zajímejte se i o to, jak náročné jsou židle na údržbu. Přece jen dostanou docela zabrat, nouze není ani o to, že na ně vylijete pití nebo omáčku. Další věc je, že určitě chcete, aby dlouho byly stejně krásné jako v den, kdy jste je poprvé postavili do svojí jídelny. A toho se dá dosáhnout jen správnou péčí. Když ji nebudete zvládat, brzy si budete nejspíš pořizovat nové.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.