Sociální sítě
Nahoru

Tikající Glashütte v srdci Krušných hor

Město Glashütte se nachází ve východoněmecké spolkové zemi Sasko. Je známé po celém světě díky svému vynikajícímu hodinářskému průmyslu, který sem láká návštěvníky ze všech koutů naší planety. Toto malebné městečko, které se rozkládá v krásné přírodě a je obklopeno horami a hlubokými lesy se stalo domovem několika prestižních hodinářských značek.

První zmínky o hodinářství v Glashütte sahají až do 19. století, kdy zde byla založena první hodinářská škola. Od té doby se město stalo centrem inovace a preciznosti ve světě hodinářství. Dnes je synonymem pro kvalitu, preciznost a mechanickou dokonalost.

Městečko Glashütte

Jednou z nejznámějších hodinářských značek původem z Glashütte je bezpochyby A. Lange & Söhne, kterou založil v roce 1845 Ferdinand Adolph Lange. Tato opravdu luxusní značka se pyšní dlouhou tradicí ručně vyrobených hodinek s jedinečným designem a nejvyššími standardy kvality. Každý detail jejich hodinek je pečlivě promyšlený a každý kousek je tvořen s láskou k řemeslu.

Manufaktura Mühle Glashütte

Dalšími slavnými značkami spjatými s poklidným Glashütte jsou například Union Glashütte, Nomos Glashütte či Mühle Glashütte. Jedná se o moderní hodinářské manufaktury pracující převážně s minimalistickým designem a inovativními technologiemi. Jejich hodinky jsou elegantní, designově čisté a vždy samozřejmě přesně ukazují čas – koneckonců hodinky z Glashütte jsou známé pro svou filozofii „form follows function“, což znamená, že každý detail jejich hodinek má svůj účel a slouží k dokonalé funkčnosti.

Manufaktura Nomos z bývalého vlakového nádraží

Město Glashütte tak slouží jako kolébka vynikajícího hodinářství a přilákalo pozornost milovníků mechanických hodinek po celém světě. Jeho jedinečné prostředí, bohatá historie a talentovaní řemeslníci udělali z tohoto města skutečný klenot hodinářského průmyslu.

Pohled na hodinářské muzeum

Jednou ze zajímavých architektonických památek v Glashütte je tzv. „Haus des Gastes“ – tedy Dům hostů. Tato budova je přes 100 let stará a sloužila jako důležité centrum společenského života města. Dnes se zde nachází muzeum (German Watch Museum Glashütte), které přibližuje historii Glashütte a jejího průmyslu. Navíc nabízí návštěvníkům možnost detailně prozkoumat historii a tradici hodinářského řemesla. Právě zde mohou návštěvníci vidět nejenom vzácné exponáty a historické hodiny, ale také se dozvědět více o procesu výroby hodinek.

Další významnou stavbou je kostel svatého Vavřince. Tento gotický kostel byl postaven již ve 14. století a dodnes slouží jako duchovní centrum pro místní obyvatele. Jeho impozantní architektura a detailní sochařská výzdoba stojí za návštěvu. Mezi další historické budovy patří například radnice s typicky saskou architekturou či starobylé domky ve stylu hradeb. Procházka po ulicích Glashütte nabídne jedinečnou možnost poznat bohaté dědictví tohoto města, které v dokumentu Cesty za hodinářským uměním zmapovala i Česká televize.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.