Sociální sítě
Nahoru

Mezioborová spolupráce mě inspiruje, říká František Jungvirt

Sklářský výtvarník a designér František Jungvirt představuje spolupráci s pražským kosmetickým butikem Maison Sisley, jehož interiér vybavil skleněnými díly ze svého portfolia. Navazuje tak na předchozí spolupráce s DS Automobiles a jejich pražským DS Store, čelákovickou Volmanovou vilou, cukrářským butikem Věnečky Janeček nebo hodinkářským butikem Prim Manufacture – také jejich interiéry zdobí vázy vytvořené pod designérovou vlastní značkou františek jungvirt.

Kromě tvorby vlastních kolekcí nebo práce pro sklářskou značku KLIMCHI, v níž působí jako kreativní ředitel, se František Jungvirt zaměřuje také vybavování luxusních prostor – butiků, hotelů i soukromých rezidencí. Mezi místa, kde se lze s jeho prací setkat, patří cukrářský butik Věnečky Janeček, Volmanova vila, DS Store, Prim Manufacture, květinářství Provoní, advokátní kancelář KGS Legal a nově také Maison Sisley. Se všemi subjekty designér navázal dlouhodobou spolupráci.

„Kromě výstavní činnosti se rád věnuji propojování s různými značkami. Poznávat lidi z jiných oborů mě obohacuje a inspiruje. Díky nim získávám nové zkušenosti a zpětnou vazbu, které můžu využít při další práci. Osobně vnímám vystoupení z vlastní oborové bubliny jako velkou výhodu. Naslouchám ostatním, a díky tomu může vzniknout dílo s přesahem, například tím mezioborovým,“ prozrazuje František Jungvirt.

V Maison Sisley, jež se nachází na Starém Městě, se mísí francouzský šarm s českým designem. Butik, salonek i spa zónu vybavil František Jungvirt svými produkty v něžných, pastelových barvách. Nechybí vázy z kolekce Garden, která je pro Jungvirtovu tvorbu signifikantní, lehce zvlněný Trdlík či minimalistická vázička Provoní, jejíž vznik inspirovalo stejnojmenné květinářství.

Pro DS Store zvolil Jungvirt výraznější barvy, kterým dominuje váza Trifid z nepřehlédnutelného uranového skla. Tu doplňují vázy Garden a Trifid ve shodném modro-fialovém zpracování. Vybavením pražského showroomu francouzské automobilky navazuje Jungvirt na loňskou spolupráci, jejímž výsledkem byla série uměleckých fotografií nafocená Annou Pleslovou.

Jungvirtova tvorba zdobí také jednotlivé místnosti nedávno zrekonstruované funkcionalistické Volmanovy vily. Zde převažuje černá a bílá, například v podobě minimalistických váz Fleur z roku 2018, jež prostoru dodávají vážnost. Naopak nejnovější dílo, červeno-zlaté vázy Bloom ve tvaru srdce, lze nyní spatřit v cukrářském butiku Věnečky Janeček.

„V rámci spoluprací se vždy soustředím na značky se stejnou filozofií. Tedy takové, které pracují s prvotřídními materiály či surovinami, odkazují se k určité tradici a dbají na nejvyšší kvalitu nejen ve výrobním procesu, ale i všech dalších aspektech. Takové značky vyhledávají i tu mou a cestu si k sobě obvykle najdeme přirozeně. Těší mě spolupracovat s lidmi z různých oborů, předávat si vzájemně zkušenosti a podporovat se. Sílu těchto projektů vidím zejména ve společné diskuzi a také v tom, že zákazníky vyhledávající kvalitu upozorníme na další značku se stejnými hodnotami,“ vysvětluje Jungvirt smysluplnost podobných spoluprací.

Kromě uvedených interiérů bude již brzo možné navštívit také vlastní reprezentativní prostor Františka Jungvirta, jehož slavnostní otevření je plánované na druhou polovinu října. Současně nadále funguje e-shop, kde je možné veškeré vystavené dílo zakoupit.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.