Sociální sítě
Nahoru

Přechodové rituály a rituály obecně jsou pro člověka nezbytné

Slyšeli jste už o pojmu přechodový rituál? Jde o významné životní milníky související nejčastěji s životními změnami jako je například přivítání nového člena rodiny, svatba nebo přechod do nové životní fáze. Tou může být významné narozeninové jubileum, získání maturitního vysvědčení nebo první pracovní příležitost. Jedná se ovšem i o zdánlivé maličkosti. Symbolem přechodového rituálu se dá označit například i první aktovka, kterou malý školák dostane. Odborníci přikládají přechodovým rituálům a rituálům obecně velký význam. Nejenže dodávají pocit klidu a vyrovnanosti, ale také zvyšují sebevědomí a poskytují pocit, že člověk má na světě i ve společnosti své místo. V každém kalendářním roce existuje několik stálých i přechodových rituálů, které bychom měli každoročně správně prožít. Jaké to jsou a jak je nejlépe slavit? 

Přechodové rituály můžeme rozdělit do jednorázových a takových, které se pravidelně opakují. Právě narození potomka, svatba, ale i úmrtí někoho blízkého jsou události, které si nějaký rituál vyžadují. V našich životech končí jedna fáze a začíná jiná, proto je podle psychologů potřeba tu první fázi rituálem uzavřít a další začít. Fáze mezi je pak oním přechodem. Přechodovými rituály však mohou být i svátky, které nám ohraničují období v roce – jako například slunovrat či pálení čarodějnic. Pro většinu z nás jsou významné rituály typu Vánoce, Velikonoce nebo tradiční letní rodinná zahradní oslava, na které se všichni sejdou V dnešní hektické době, kdy mozek musí přijímat velké množství informací, řešit každodenní starosti a ideálně zvládat i pracovní povinnosti, chybí často chvíle, kdy se lidé zastaví, užijí si kouzlo okamžiku, a hlavně si uvědomí, kde se v životě nachází a kudy se chtějí vydat dále. K tomu pozastavení slouží právě zmiňované rituály. Je zajímavé, že ty se v průběhu dějin měnily a vyvíjely stejně jako lidé. Dříve se velký význam přikládal milníku, kdy chlapec dospěl v muže nebo dívka v ženu. V současnosti spíše lidé jako důležitý přechodový rituál vnímají dokončení školy či první samostatné bydlení, což jde často ruku v ruce s tradičním setkáním se svými blízkými,“ říká psycholožka Mgr. Martina Viewegová. 

Proč potřebujeme rituály?

Jednoduše řečeno, abychom si život užili, uvědomili si přítomný okamžik a vytvořili si silné momenty, na které se budeme další rok těšit. Rituály mají mít svou specifickou atmosféru, ke které přispívá výzdoba, tradice, ale bezesporu také speciální jídlo a nápoje typické pro konkrétní událost. Průzkum společnosti Coca-Cola z předvánočního období loňského roku například odhalil, že Vánoce pro mnoho lidí začínají okamžikem, kdy v televizi vidí legendární vánoční reklamu na nápoj Coca-Cola. Často je pak Coca-Cola součástí vánočního stolování a pomáhá tak navozovat tu správnou magickou atmosféru. 

Správný rituál je o pravidelnosti

Tradiční setkání s blízkými, oslavy narozenin či Vánoc se mohou v různých rodinách lišit. Pokud jim ale chcete dodat slavnostnější atmosféru, zaměřte se na gastronomickou stránku. Je dobré volit menu, které se bude každoročně opakovat nebo jen málo obměňovat. Vychází to z historie, kdy se podávaly výhradně sezonní potraviny, které právě byly k dispozici. Možná si to ani neuvědomujeme, ale často to tak podvědomě děláme i dnes. Je také důležité zachovat jistá pravidla. Pomůže nám pravidelná doba určená k jídlu, zasedací pořádek u stolu, prostírání, hudba v pozadí nebo různé symboly. Právě symbolika je pro člověka velmi důležitá. To dokazuje i výzkum od společnosti Datank. Ten uvádí, že téměř 60 % lidí dodržuje tradici v podobě letních pikniků, zahradního grilování a jiných významných událostí, spojených s nápojem Coca-Cola, který je pro mnohé z nás symbolem pohody a magického okamžiku. „Během jednoho kalendářního roku je z hlediska psychické pohody dobré realizovat rituály, které jsou pro nás důležité, často to bývají Vánoce, Velikonoce i narozeniny a zároveň uspořádat alespoň jedno větší setkání s přáteli spojené s posezením, dobrým jídlem a pitím. Důležitá při rituálech je především pravidelnost a předvídatelnost,“ vysvětluje psycholožka Martina Viewegová.

Zaplňte si rok svými vlastními rituály

Léto přímo vybízí k setkávání se s přáteli. A ano, i z toho lze vytvořit rituál. Ideální příležitostí jsou například společné letní grilovací party. Jak si je správně užít, aby působily blahodárně na naši psychiku? Síla okamžiku, dobré jídlo a vychlazený nápoj. Tato kouzelná trojka zajistí úspěch každého rituálu. Domluvte se s přáteli, že každý připraví na grilování jeden pokrm. Hostiteli odpadne stres spojený s přípravou jídla pro všechny, a ještě budete mít ve skupině pocit sounáležitosti, pokud jídlo připravíte společnými silami. Do lednice dejte vychladit výše zmíněný nápoj Coca-Cola, ať pro své hosty připravíte tu správnou letní pohodovou atmosféru.

Oslavy mají být radost, ne povinnost

I přesto, že vše zní téměř ideálně, oslavy umějí být i stresové a mohou působit kontraproduktivně. Z příjemných rituálů se tak stávají neoblíbené povinnosti. „Člověk je zvyklý žít ve skupině, do které se snaží začlenit. Kdysi dávno byla schopnost adaptovat se tou nejdůležitější pro přežití. Proto i dnes máme u řady věcí pocit, že je zkrátka dělat musíme. Ve své praxi zjišťuji, že tento problém se často týká i rituálů, které by si měl člověk rozhodně užít, ne rychle odbýt kvůli svému okolí. Dospělý člověk má ale svobodu žít si život po svém a rodinné i přechodové rituály si pozměnit tak, aby neztratily potřebnou symboliku, ale zúčastnění se v nich cítili dobře,“ komentuje psycholožka Mgr. Martina Viewegová. Nejdříve je tedy vhodné naladit se na odpočinkovou vlnu. Vánoce, Velikonoce, tradiční setkání s přáteli či oslavy narozenin jsou důležitými rituály a mohou tak velmi pozitivně zapůsobit na naši psychickou pohodu. Tak na nic nečekejte a vyrazte prožít kouzlo okamžiku se svými blízkými.

 

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.