Sociální sítě
Nahoru

Historie mikin s kapucí – od pouliční rebelie až po přehlídková mola

V šatníku žen i mužů bychom jen těžko hledali další takový kousek oblečení, který by dokázal spojit pohodlí a styl – přesně tak, jako to umí mikina s kapucí. Tento kultovní oděv má za sebou navíc pozoruhodnou historii. Kde se mikiny vzaly a proč je všichni tolik milujeme?

Revoluce v pohodlí

Přemýšleli jste někdy nad tím, kde se vzaly mikiny? Snad každý z nás jich má ve skříni hned několik! A bezesporu jsou jedním z nejoblíbenějších kousků, které vždy rádi oblečeme. Mikina s kapucí má své kořeny už v 30. letech 20. století. Už v té době začala být oblíbeným módním kouskem díky svému praktickému designu a schopnosti udržet tělo v teple při venkovních aktivitách – zamilovali si ji tak zejména sportovci a dělníci – zkrátka ti, jež venku trávili spoustu času. Až v 70. letech se ale mikina s kapucí začala prosazovat jako trendy kousek, kterého si začalo všímat stále více a více lidí. Právě v té době začali mladí lidé, zejména afroamerická komunita, nosit mikiny s kapucí jako projev odporu vůči společenským nerovnostem a politickým tlakům. Mikina s kapucí se tak rychle stala symbolem nezávislosti. Zároveň také nabyla významu v hudebních žánrech – zejména v hip-hopu, který propagoval streetwear a rebelský styl.

Cesta na přehlídková mola

V průběhu 80. a 90. let začala mikina s kapucí pronikat do mainstreamové kultury. Populární sportovní značky začaly vyrábět takové střihy mikin s kapucí, kterými je přiblížili širšímu publiku. Ženám i mužům. Postupně se mikiny s kapucí začaly objevovat na filmových plátnech a v televizních seriálech, což přispělo k jejich popularitě. Ten pravý zlom ale přišel na začátku 21. století, kdy začali módní návrháři začleňovat mikiny s kapucí do svých kolekcí. Když se mikiny začaly objevovat na módních přehlídkách největších módních domů, mikiny s kapucí byly najednou postaveny do jedné roviny s ostatními trendy módními kousky. Mikiny dámské, pánské i dětské jsou tak dneska výraznou součástí outfitů – a to bezesporu nejen těch sportovních.

Mikina s kapucí jako snoubení stylu a pohodlí

Dnešní dámské i pánské mikiny s kapucí jsou mnohem více než jen oblečení určené ke sportu. Mikiny jsou dnes součástí kolekcí renomovaných návrhářů, jejich materiály se zdokonalily, designy se staly rafinovanějšími a kapuce samotná se stala vyhledávaným módním prvkem. Mikiny tak dnes zaujímají různé podoby – od jednoduchých, minimalistických provedení až po luxusní varianty zdobené výšivkami a ozdobami. Mikinu je možné nosit na různé příležitosti, od každodenního nošení po společenské události. Její univerzálnost a schopnost vyjádřit osobnost nositele ji činí nepostradatelným kouskem v šatníku mnoha lidí po celém světě.

Historie mikiny s kapucí je dobovou ukázkou toho, jak se móda mění a přizpůsobuje společenským trendům. Ze symbolu pouličního odporu se stala módní ikona, která spojuje pohodlí, styl i způsob, jakým vyjádřit vlastní názor. Její cesta od pouliční revoluce až na přehlídková mola je připomínkou toho, jak móda dokáže odrážet společenské změny a stát se nástrojem sebevyjádření. Kromě toho jsou ale mikiny i nekonečným zdrojem svobody. Cítíte se snad v některém z kousků ve vaší skříni lépe, než je tomu právě v trendy oversized mikině?

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Móda

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.