Sociální sítě
Nahoru

Umělá Inteligence: Skvělá budoucnost nebo katastrofa?

Na jedné straně probíhá diskuze o obrovských příležitostech a současně katastrofálních scénářích a na straně druhé jako by se nic nedělo, svět se točí stále stejně a vypadá to, že nástup umělé inteligence bude pomalejší, než se zdálo. Jak je to ve skutečnosti a jak nás může umělá inteligence ohrozit?

Mezi lidmi, kteří se pohybují v oblasti vývoje umělé inteligence, jejímž centrem je San Francisco, se používá výraz P(doom), což je termín pro pravděpodobnost, že umělá inteligence je pro lidstvo existenčním rizikem. Odhady se liší, ty nejčernější přesahují 10 procent. Je to málo nebo hodně?

„Když si představím, že moje děti mají pravděpodobnost i menší než 10 procent, že zemřou rukou umělé inteligence, chce se mi to rychle zastavit. Tak jako to stálo v prvním otevřeném dopise, kdy Elon Musk, Steve Wozniak a více než 1000 dalších vyzvali k zastavení nekontrolovatelného vývoje umělé inteligence. Necelý měsíc staré prohlášení o jedné větě, které vydala nezisková organizace CAIS, dává umělou inteligenci na úroveň jaderné války,“ popisuje Gabriela Teissing, CEO technologické společnosti Creative Dock.

Prohlášení, které zmiňuje, podepsali lídři vedoucích AI laboratoří, Sam Altman, šéf sanfranciského start-upu OpenAI, který stojí za jazykovým modelem GPTI, Demis Hassabis, CEO Google DeepMin, a Dario Amodei, CEO Anthropic.

Člověka napadne, že ti, kdo podepisují otevřené dopisy a prohlášení, mají možnost odstoupit a zastavit vývoj AI, ale to se neděje, naopak se často předhánějí, kdo bude rychlejší, přestože jedním dechem říkají: „Pozor, vyvíjíme něco, co může ohrozit existenci lidstva.“ Sam Altman, který je ze všech „AI CEOs” nejviditelnější, se přihlásil k myšlence, že regulace je nezbytná, což je naprosto odlišné chování, než co známe třeba od firem provozujících sociální média, které se dlouhodobě regulaci vyhýbají.

Úžasný pokrok pro lidstvo. Navzdory riziku

„Reálně se tedy řeší, že vyvíjíme něco, nad čím možná ztratíme kontrolu a může nás to zničit. Touha po poznání je větší než riziko katastrofy. Proto je třeba podporovat diskuzi o umělé inteligenci a její regulaci. Zároveň je ale evidentní, že umělá inteligence přinese do našich životů úžasné nové věci, zlepšení a pokrok,“ upozorňuje Gabriela Teissing.

Velké obavy vyvolává rychlost zlepšování modelů, a v některých případech se umělá inteligence chová nepředvídatelně a není jasné proč. Největší ohrožení proto tkví ve ztrátě kontroly. Chtělo by se říci, že přece všechno, co se týká počítačů, tak jde vždycky nějak vypnout, v nejhorším prostě vytáhnout kabel ze zásuvky, ale co když to nepůjde? „Umělá inteligence je schopná nezávislého rozhodování, může si prostě poradit, třeba i najmout žoldáky, jako to známe z války na Ukrajině. Zní to ujetě, ale opravdu není jasné, co se může stát,“ vysvětluje Teissing.

Jak ji správně využít

V Creative Dock jsou k umělé inteligenci otevření a při práci ji cíleně využívají. „Pohybujeme se v technologiích a inovacích, tak je to pro nás přirozené. Díváme se na zrychlení práce, nové způsoby práce a obohacení toho, co děláme. Nerušíme pracovní místa, analyzujeme, které činnosti můžeme nahradit řešením umělé inteligence. Tím, jak jsem se do toho pustili, jsme zjistili, že existují i další nástroje, které nám mohou pomáhat. Zjistili jsme, že nás to vede k tomu, měnit způsoby, jak pracujeme. V našem oboru nám jde hlavně o čas, chceme se zrychlit, a tudíž se díváme na všechny dostupné nástroje, současně vyvíjíme vlastní řešení, která nám k tomu pomáhají, ta jsou všechna na bázi umělé inteligence. Takže v konečném důsledku nejde o to, že za hodinu stihnu více, ale měním vůbec způsob, jak pracuji a vede to i k jiným výstupům. Pro běžné firmy je zatím dle mého názoru největší využití umělé inteligence v administrativních rolích, v HR a ve financích. Počítám také s brzkými zásadními změnami v oblasti marketingových aktivit,“ popisuje Teissing.

Umělá inteligence jde podle ní napříč obory a vedle automatizace jde zejména o schopnost predikce a nezávislého rozhodování. Očekává se velký přínos ve vědě, ale i v běžném životě, jako jsou hlasoví asistenti, významné vylepšení medicíny, budeme mít služby a produkty šité na míru, jako třeba zdravotní plán, fitness trenér, jídelníček, datový tarif, cestovní pojištění a mnoho dalších služeb, které využíváme, také auta s autonomním řízením, nové způsoby zábavy jako hudba vytvořená umělou inteligencí, literatura, hry, umění, herní a herecké postavy, nové způsoby práce.

Vezme nám práci?

Často se mluví také o tom, že umělá inteligence ohrožuje lidstvo tím, že nahradí některé pozice a lidé přijdou o práci. „Panují obavy, že nástup umělé inteligence způsobí masivní propouštění lidí, a to povede k nepokojům a ohrožení systémů, ve kterých žijeme. Adopce umělé inteligence podle všeho bude probíhat pomaleji, než bychom si mysleli, a bude probíhat postupně,“ uklidňuje Gabriela Teissing, ale dodává, že některý typ práci by přece jen AI převzít mohla.

„Vypadá to, že umělá inteligence půjde směrem, který nastínil Microsoft, když oznámil, že na některé pozice v back office již nebude najímat nové lidi. Takže některé práce prostě postupně zmizí a podle všeho první na řadě budou ty role, které nemají velkou přidanou hodnotu, typicky kde se jen informace z jednoho místa přenášejí na druhé místo,“ uzavírá.

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.