Sociální sítě
Nahoru

Zrekonstruovaná Volmanova vila ožívá díly současných umělců

Funkcionalistická Volmanova vila patřila za první republiky k nejkrásnějším a nejdražším rezidencím. Po letech úpadku ji současní majitelé, skupina čelákovických podnikatelů, nechali zrekonstruovat a otevřeli veřejnosti. Kromě dobového vybavení mohou návštěvníci ve Vile Volman obdivovat i designové kousky od současných autorů, například vázy od sklářského výtvarníka Františka Jungvirta.

Volmanova vila vznikla v letech 1938–1939 na zakázku továrníka Josefa Volmana. O návrh a realizaci se postarali o generaci mladší avantgardní architekti Jiří Štursa a Karel Janů, kteří byli velkými obdivovateli významného švýcarského architekta Le Corbusiera. To se projevilo i v pojetí Volmanovy vily.

Sám Volman si naneštěstí nového domu příliš neužil – v roce 1943 zemřel. Po komunistickém převratu musela vilu opustit i jeho dcera s rodinou a funkcionalistická stavba připadla národnímu podniku TOS Čelákovice. Postupný úpadek vyvrcholil v 90. letech, kdy se vila vrátila v restitučním řízení, ale majiteli zůstala nevyužívána. Devastace nakonec dosáhla takového stupně, že hrozilo stržení celého křídla. Tehdy se skupina čelákovických podnikatelů rozhodla kulturní památku odkoupit a zachránit.

„Rekonstrukce trvala přes patnáct let. Zřejmě v nejhorším stavu byly koupelny s vytrhanými trubkami ze zdí. Zničené mramorové obklady jsme proto museli nahradit novými, které se však dokonale přibližují původnímu vzhledu. Stejně jsme přistupovali k dalším opravám a většině vybavení,“ přibližuje Zuzana Kadlečková, kurátorka a předsedkyně spolku Volmanova vila.

Trpělivost se však vyplatila a Volmanova vila oslaví 1. října rok ode dne, kdy přivítala první návštěvníky z řad veřejnosti. Kromě toho se Zuzana Kadlečková spojila se současnými výtvarníky a doplnila interiér soudobými kousky.

„Nechtěli jsme pouze obnovit původní stav a vilu v něm zakonzervovat. Prostor má velký potenciál k dalšímu rozvoji a propojení funkcionalistického interiéru se současnými mladými a talentovanými umělci pro nás bylo přirozenou volbou. Pokračujeme tak ve Volmanových stopách, který důvěřoval mladým architektům, a zároveň dáváme jeho vile nový život,” objasňuje Kadlečková.

Jedním ze zapojených umělců je sklářský výtvarník František Jungvirt, jehož vázy zdobí jednotlivé místnosti vily. Zastoupena je zde letošní limitovaná kolekce Misty Garden, ručně foukané vázy s jemným barevným přechodem, i edice Garden Basic, které jsou pro Jungvirta typické. Hravost do interiéru vnáší světle modrá váza Trdlík inspirovaná jarem a probouzením se přírody ze zimního spánku. Naopak minimalistická Fleur z bílého nebo černého opálového skla dodává prostoru vážnost. Jungvirtovu vlastní tvorbu doplňují nápojové soupravy Shadows a Crust sklářské značky KLIMCHI, kde působí jako kreativní ředitel.

„Skleněné doplňky pro Volmanovu vilu jsem vybíral pečlivě, jelikož zde budou umístěny trvale. Částečně jsem jimi chtěl prostor doplnit – masivní solitérní vázy Fleur do interiéru hezky zapadají. Současně jsem ale chtěl do vily vnést překvapivý, hravý prvek, u kterého je na první pohled patrné, že do období funkcionalismu nespadá. Tím jsou vlnité vázy Trdlík nebo matné Garden Basic. Vedle stálé sbírky plánujeme pořádat ve vile také krátkodobé pop-up akce a výstavy“ dodává František Jungvirt.

Prohlídka Volmanovy vily je možná v předem vypsaných termínech, kdy průvodce návštěvníkům představí reprezentativní i soukromé prostory včetně střešní terasy. Zájemci si však mohou domluvit i soukromou prohlídku nebo ve vile dokonce přespat. Všechny vystavené vázy Františka Jungvirta lze zakoupit na jeho e-shopu.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.