Sociální sítě
Nahoru

Barevný kulturní podzim v Hořicích v Podkrkonoší

Mezinárodní festival krásných umění v Městském muzeu a galerii v Hořicích představuje v rámci svého devátého ročníku umění Francie. V Galerii plastik je již nyní k vidění výstava Moonlight Trilobite/Trilobit v měsíčním svitu francouzské umělkyně Néphéli Barbas.

Výstava zde potrvá do 29.10. Součástí tohoto festivalu ale tradičně nebude pouze výstava, návštěvníci se mnou těšit i na 15. a 16. září, kdy se budou moci podívat na kulturu Francie zblízka. V prvním festivalovém dni proběhne komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem Filipem Jakšem. O současné francouzské literatuře a o jejím překládání povypráví Sára Vybíralová, která do češtiny převedla mimo jiné knihy jedné z největších hvězd současného literárního světa Édouarda Louise. A nakonec se zaposlouchají zaposlouchají s Václavem Šafkou do tónů Francie, který v poslechovém večeru představí to nejdůležitější, dobře známé i opomíjené, z dějin i ze současnosti francouzské hudby.

Další výstavou je U_mění Hořice 2023. Venkovní výstava, jejímž kurátorem je Filip Jakš, potrvá v Hořicích do 29. 10. 2023. Letos se bude řídit řídí kurátorským tématem „uzlové body“ a ukazuje, jak je spjatá osobní i společenská historie s určitým místem a časem. Její součástí jsou sochy Čestmíra Sušky, se kterým se také budou moct návštěvníci setkat a diskutovat o umělecké tvorbě.

Dále interaktivní autorská divadelně-výtvarné představení Kristýny Täubelové, Jana Beneše, Dory Bouzkové a Jiřiny Vackové, nazvané Včely. Stan v krajině-úl, do kterého se slétávají lidé-včely, kteří sdílejí prostor, hlas i vizuální zážitky, nabídne účastníkům prostor pro odhalování paralel tak odlišných společenstev jako jsou lidstvo a včelstvo.

V závěru výstavy U_mění Hořice 2023 vystoupí hudebník Miro Tóth a Dystopic Requiem Qartet. Koncem roku Městské muzeum v Hořicích zahájí jubilejní výstavu díla významného hořického rodáka Karla Vika, která bude reflektovat proměny vnímání krajiny a významu, který jí přikládáme. Výstava ke 140. výročí narození Karla Vika představí jeho grafické a malířské dílo uložené ve sbírkách hořického muzea a potrvá v muzeu až do 7.ledna příštího roku.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.