Sociální sítě
Nahoru

Hmyz jako inovativní zdroj bílkovin ve stravě zvířat?

Češi v průměru každoročně věnují svým domácím mazlíčkům zhruba 12,6 miliard korun, tedyy zhruba 481 milionů eur. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu, které byly získány na objednávku Statistika&My. Tato částka zahrnuje pořízení zvířat, výdaje na vybavení a stravu. Celkem dva miliardy korun (76 milionů eur) jsou rovněž věnovány veterinární péči, psím salónům a podobným službám. Celkem podle Českého statistického úřadu vlastní 28 procent českých domácností jednoho nebo více psů, 19 procent zase alespoň jednu kočku. Češi tak patří k evropské špičce, co se týče chovu zvířat. Množství krmiva potřebného pro stravování těchto čtyřnohých přátel je tedy odpovídající.

O hmyzích jako součásti složení si však pravděpodobně málokdo, kdo má psa nebo kočku, myslí. To je samozřejmě pochopitelné. Přesto však neobvyklý zdroj bílkovin nabízí několik významných výhod, které někteří výrobci krmiv pro zvířata využívají ve svém sortimentu.

Hmyz šetří životní prostředí

Ti, kdo se trochu zabývají masovým chovem zvířat, vědí, jak velká je s tím spojená zátěž pro životní prostředí. V současné době je více než 70 procent veškeré orné půdy využíváno přímo či nepřímo pro chov dobytka.

K tomu přistupuje obrovská spotřeba vody a skutečnost, že zejména skot produkuje obrovské množství klimaticky škodlivého plynu methanu. S ohledem na neustále rostoucí světovou populaci a stoupající životní standard v rozvíjejících se zemích jako je Čína, je pravděpodobné, že poptávka po masu a s tím spojené environmentální problémy budou v budoucnosti ještě vzrůstat.

Hmyz by tak mohl být vynikající alternativou, jak alespoň snížit konzumaci masa prostřednictvím domácích mazlíčků. Na rozdíl od tradičních hospodářských zvířat potřebují hmyz k poskytnutí srovnatelného množství bílkovin podstatně méně místa a energie. Navíc neprodukují methan, a tedy nepřispívají k oteplování Země.

Hmyz je plnohodnotnou náhradou masa

Samozřejmě, že jen málo majitelů zvířat bude dostatečné, pokud krmivo jejich miláčka přispívá k ochraně životního prostředí. Je dobře známo, že správná strava je pro zdraví domácích mazlíčků velmi důležitá.

Pro psy a kočky to znamená především, že jejich krmivo musí obsahovat dostatek živočišných bílkovin. Jinak dochází brzy či pozdě k nedostatku živin a alergiím. Ti, kteří sázejí na krmivo pro zvířata s obsahem hmyzího proteinu, se budou jistě chtít dozvědět, zda neobvyklý zdroj bílkovin může vůbec být plnohodnotnou náhradou masa.

Naštěstí lze tuto otázku jasně potvrdit. Hmyzí protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a má velmi vysokou biologickou hodnotu. Jak ukázala například studie o krmivech pro psy, nejsou žádné nevýhody v trávení ve srovnání s kuřecím masem. Šetrné zajištění živin lze tak snadno zajistit stravou na bázi hmyzu.

Hmyz je hypoalergenním zdrojem bílkovin

Alergie na krmiva jsou běžné. Obvykle jsou způsobeny živočišnými proteiny ve stravě zvířat a u postižených čtyřnohých přátel často vedou k vážným potížím s trávením a silným svěděním.

Hmyzí protein představuje vynikající alternativu. Dosud nehrál v krmivech pro zvířata velkou roli a prakticky nemá alergenní potenciál.

Majitelé zvířat tak mají možnost krmit svého alergického čtyřnohého přítele snadno stravitelným a kvalitním hypoalergenním krmivem.

Jak může být hmyz využit jako zdroj bílkovin v krmivech pro psy

Kromě tradičních druhů krmiv s bílkovinovými zdroji jako je kuře, jehněčí nebo ryba existují nyní na trhu také krmiva pro psy na bázi hmyzu. Inovativní zdroj bílkovin se vyznačuje zejména téměř nepřítomným alergenním potenciálem.

Hmyzí protein se proto výborně hodí pro krmení psů trpících potravinovými alergiemi. Současně má bílkovina z larv černých vojenských much vysokou biologickou hodnotu, takže i při dlouhodobé změně stravy je zajištěna potřebná bílkovinná výživa.

Hmyzí protein jako náhrada masa v krmivech pro kočky

Kočky jsou masožravci. Veganství pro ně není možné a brzy by vedlo k vážným zdravotním problémům. Hmyz se však ukazuje jako ideální náhrada masa v krmivech pro kočky.

Protein obsažený v nich obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Je velmi dobře stravitelný a umožňuje artézi výživu, při které kočka dostává všechny potřebné živiny v správném množství. Není tedy důvod k obavám, že by výhradní krmivem pro kočky s hmyzím proteinem docházelo k nedostatečnému zásobování.

Závěr

Krmivo pro zvířata s hmyzím proteinem může na první pohled působit neobvykle a možná dokonce jako čistá marketingová opatření. Při bližším pohledu však rychle vychází najevo, že za tím stojí mnohem víc.

Hmyz představuje ekologickou a zároveň dobře stravitelnou zdroj bílkovin, který poskytuje kvalitní proteiny nejen pro citlivé na výživu psy a kočky.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.