Vegetariáni se hlásí o slovo. Jejich počty stoupají, a i nejlepší fine diningové restaurace musí mít k dispozici plnohodnotné a kreativně dokonalé bezmasé menu. Jedno z nejlepších a vizuálně nejpůsobivějších nabízí pražská restaurace Triton, jíž vládne nadaný šéfkuchař Tomáš Kohút. Působivý podnik umístěný v secesní jeskyni na Václavském náměstí má v současné době na jídelním lístku osm vegetariánských jídel (včetně jídel obsahujících ryby).
„Nejprodávanějším vegetariánským pokrmem minulé sezóny byla vegetariánská kachna a gazpacho s červeným zelím a vanilko-hořčičnou zmrzlinou. U gazpacha se na něj hosté stále ptají, i když už není na jídelním lístku. Dokud máme všechny ingredience a čas, samozřejmě ho rádi připravíme,“ představuje největší vegetariánské hity Tritonu mladý šéfkuchař a pokračuje: „Na našem novém menu převezme štafetu tartaletka z pečené pohanky a houbového ragú, která je ochucená portským vínem, vanilkou, levandulovou solí a lanýžem, nebo hlavní vegetariánské jídlo v podobě „Lanýže“, což je v podstatě bramborová šiška plněná lanýžem a servírovaná s pažitkovým olejem. Ta má po prvních týdnech obrovský ohlas.“
Není se čemu divit, speciality Tomáše Kohúta jsou nejen vybroušené k chuťové dokonalosti, ale současně překvapují hosty svou jedinečnou vizuální podobou, která připomíná umění na talíři. Jako příklad může posloužit třeba působivá „kachna“ z celeru s vegetariánskou demi glace omáčkou či vizuálně opulentní rolka z červené řepy plněná kozím sýrem a zdobená malinovým kaviárem. To je skvost na talíři.
V současné době volí vegetariánské menu zhruba deset procent hostů, často i těch, kteří maso běžně konzumují, ale chtějí vyzkoušet, jak vypadá a chutná fine diningová gastronomie v bezmasé podobě. Ale i ostatní menu restaurace Triton – jako je České Modern Art menu nebo Candlelight menu obsahují bezmasé chody, jako třeba skvostné houbové velouté či již zmíněnou červenou řepu s malinovým kaviárem.