Sociální sítě
Nahoru

AQ Ultima jsou česko-slovenský high-end bez kompromisů za 2 000 000 Kč

AQ Ultima představují vrchol aktuálního poznání v oblasti akustiky i práce s elektronikou. Snoubí špičkové řemeslné zpracování, zkušenosti a technologie AQ, které jsou věrným fanouškům značky dobře známé s jedinečnými konstrukčními principy Jána Gbúra. Ten se proslavil především řadou aktivních reprosoustav Acon, které si zamiloval nejeden milovník Hi-Fi. Na první pohled zaujme hybridní zesilovač vlastní konstrukce, který se usídlil ve spodní části reprosoustav a dává na odiv krásu elektronek, které stojí za jemnými detaily a přirozeným projevem celého systému.

„Mám obrovskou radost, že se nám s Jánem podařilo přivést k životu reprosoustavy, které dalece převyšují cokoli, co jsme dosud vyrobili. Věřím, že AQ Ultima nadchnou i ty nejnáročnější milovníky hudby a špičkové techniky,“ říká spoluzakladatel a šéfkonstruktér AQ Vladimír Sapara.

„S pány z AQ se přátelím už roky a velmi mě těší, že se právě oni ujali mé koncepce vycházející ze zkušeností se značkou Acon,“ dodává Ján Gbúr. „Už teď vidím, že s pomocí Laďových zkušeností je možné posunout tyto reprosoustavy ještě dál a věřím, že v jejich rozvoji budou úspěšně pokračovat.“

Reprosoustava AQ Ultima představuje to nejlepší z dílny tradičního moravského výrobce. Spojuje přednosti delikátnosti a přirozenosti analogového elektronkového zvuku s neotřesitelností moderního 500W zesilovače třídy D pro basovou sekci. Měniče výškové sekce se pyšní moderní eliptickou konstrukcí a středobas patří mezi ty nejrychlejší a nejpřesnější v historii audia. V oblasti basů se pak výrobce nespokojil s jediným magnetem a pro jistý a dynamický pohyb měniče jich osadil rovnou celé pole. Posluchače tak čeká záplava detailů i nekompromisní dynamika. Integrovaná aktivní výhybka přitom zajišťuje dokonalé sladění jednotlivých pásem i jejich fáze.

Novinka využívá všech známých technologií AQ, které posouvá na ještě vyšší úroveň. Těšit se tak lze z precizního zatlumení kombinací akustické pěny a rouna, ze značkové kabeláže Audioquest uvnitř kabinetů i velmi bohatého systému BDS (ball damping system), který pohlcuje nežádoucí vibrace korpusu. Eliminace paralelních rovnoběžných stěn, která se osvědčila jak u dostupných AQ Labrador 39, tak u elegantních AQ Canto z ohýbané bukové skořepiny, samozřejmě nechybí. Strach ze vzniku stojatých vln je tak zcela zbytečný a ti, kteří se rozhodnou dopřát si avantgardní nekompromisní reprosoustavy AQ Ultima se dočkají jen naprosto čisté reprodukce nabité ničím neomezovaným přívalem hudební energie. Pro maximální přesnost stereoskopického obrazu navíc konstruktéři zakřivili čelní stěnu reprosoustav tak, aby se v místě poslechu protínaly osy jednotlivých měničů. Koherenci a plasticitu prezentovaného prostoru nahrávky tak nelze přehlédnout.

Ohromující je i účelný a zároveň sebevědomý design reprosoustav. Úctyhodné rozměry korpusu poskytují měničům optimální prostor pro naplnění jejich potenciálu, zakřivení čela zajišťuje dokonalou prezentaci prostoru nahrávky a oblouky ramen reprosoustavy se umně vyhýbají sebemenšímu riziku vzniku stojatého vlnění. Samozřejmostí jsou pak prémiové materiály. Celý korpus přitom pokrývá luxusní dýha z makasarského ebenu, který patří mezi nejtvrdší dřeviny na světě. Jeho nezaměnitelná kresba a výraz přitom dodá jakémukoli interiéru punc avantgardního přepychu. Pověstnou tečkou za impozantním zjevem AQ Ultima pak tvoří výrazné elektronky vystupující z těla zesilovače pokrytého 24kt zlatem. Ve chvíli, kdy žhnou uhrančivě hřejivým světlem, je čas zhasnout vše ostatní a ponořit se do světa hudby.

První páry AQ Ultima jsou ke slyšení přímo v centrále společnosti AQ v obci Červenka. Šťastlivci, kteří by si chtěli tento česko-slovenský klenot pořídit do vlastních poslechových prostor, je mohou mít za 2 000 000 Kč.

Více z rubriky Hi-end audio

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.