Palírna Radlík letos slaví 25 let své existence. K této příležitosti připravili 150 výročních lahví destilátu, který je z principu neopakovatelný. Je to blend ušlechtilých ovocných pálenek, který odráží historii a úspěchy palírny. Základem je mnohokrát oceněná zlatá jablečná pálenka, se kterou jako s první experimentovali se zráním v dubových sudech.
Cesta k výročnímu destilátu nebyla přímočará. V Palírně Radlík prošli archiv a přechutnali pálenky, které v průběhu 25 let získaly nejvyšší ocenění na celostátních tuzemských i zahraničních soutěžích. Z více než 50 zlatem oceněných vzorků vybrali pět, které jablko obohacují, vzájemně ladí a vytvářejí tak novou harmonii.
Limitovaný destilát je ve znamení zlata hned trojnásobně. Název hornické osady Radlík vznikl ze stejnojmenného zlatého dolu, nedaleko žil Edward Kelley, k jehož alchymistickému odkazu se hlásí a v každé lahvi je i symbolická stopa zlatých medailí. Proto v lahvi jsou šupinky 23 karátového potravinářského zlata a zlato zdobí i lahve. Výroční lahev bude v prodeji od středy 25. října od 9:25 s cenou 5 000 Kč.
Zdá se, že Palírna Radlík na zlatou vlnu navázala. Na největší české soutěži profesionálních výrobců destilátů získala minulý týden hlavní cenu jejich Hruškovice Williams a stala se tak nejlepším českým destilátem – Pálenkou roku. Palírna Radlík si kromě toho odnesla za své výrobky i čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile, a tak získala, stejně jako vloni, i titul Palírna Roku.
Palírna Radlík úspěšně reprezentuje české destiláty i v zahraničí. Na mezinárodní soutěži Spirits Selection by CMB, kde bylo hodnoceno přes 23 tisíc vzorků z 55 zemí, získali letos její destiláty tři zlaté medaile – višňovice, slivovice z dubového sudu a vínovice z dubového sudu. Její ořechový likér byl dokonce oceněn Velkou zlatou medailí, která se uděluje výjimečným produktům.