Sociální sítě
Nahoru

Pergola či přístřešek dokáží prodloužit léto na zahradě

V horku oceníme místo, kde se můžeme schovat do stínu s knihou, kávou nebo limonádou v ruce a zároveň zůstat na čerstvém vzduchu. I odpočinek v letním dešti pod přístřeškem nebo pergolou má své kouzlo. Jak si můžete na zahradě vytvořit oázu klidu a zároveň je prakticky využít?

Ne každý má doma velkou zahradu, kde by mohl využívat prostorné místo k odpočinku a četné záhony s různými plodinami. Často musíme šetřit prostorem a dělat velké kompromisy. Důležitým faktorem je také kvalita samotné stavby, aby zvládla letní déšť a bouřky a neskončila na dvoře sousedů. A také otázka, kolik péče bude kůlna nebo pergola vyžadovat. Záleží také na materiálu, ze kterého je konstrukce vyrobena.

Zeleným materiálem nic nezkazíte

Sloupy pokryté vinnou révou, hrozny a rajčata nebo jahody v květináčích zkrášlí každé venkovní letní posezení. Kdo chce pěstovat bylinky, může pro ně pod pergolou najít stálé místo a vedle nejrůznějších chutných a voňavých zázraků do kuchyně oživit a zútulnit prostor pod „stříškou“ – to vše jsou dobrá řešení, která navíc přinesou domácí produkty do zahrady, kde se jinak z prostorových nebo jiných důvodů nic nepěstuje.

V pergolách a zahradních přístřešcích se může dařit živé zeleni, u některých rostlin si však dejte pozor na materiál, z něhož je konstrukce vyrobena. Dřevěná konstrukce je citlivá na všechny druhy počasí a obtížně se udržuje. Úponky lián nebo jiných popínavých rostlin mohou dřevo znehodnotit a ztížit jeho údržbu. „Nejodolnější vůči povětrnostním vlivům a nejméně náročné na údržbu jsou přístřešky a pergoly z oceli. Jejich štíhlejší a subtilnější konstrukce navíc oproti dřevu šetří místo, takže se vejdou i na malou plochu,“ upozorňuje technik Rastislav Matuška ze společnosti Gardeon. Tuto skutečnost zřejmě ocení nejen majitelé menších pozemků, ale i příznivci minimalistického stylu.

Pergolu a altán lze oživit závěsnými květinami nebo doplňky z kombinace přírodních materiálů – ať už použijete dřevo, kameny, trávu, mech nebo květiny, fantazii se meze nekladou. Tyto prvky navíc prostor pod střechou ještě více zastíní.

Nábytek, který pod pergolu nebo přístřešek umístíte, by měl ladit s okolím. Nejblíže k němu má samotná konstrukce stavby. Zatímco k relativně chladnému kovu s čistými liniemi se hodí vše od jednoduchých a minimalistických řešení až po klasické a romantické vzory, vybrat správnou kombinaci se dřevem může být větší oříšek. Na druhou stranu dřevo působí v prostoru hřejivě, takže se někdy ani nemusíme příliš snažit, aby působilo útulně.

Dřevěný versus ocelový přístřešek

Dřevo je sice dřevo, ale za přírodní materiál lze považovat i ocel. Pokud jde o přístřešky a pergoly, v její prospěch hovoří i další skutečnosti. Je levnějším řešením než dřevo, váží méně a má vyšší nosnost, proto je lze použít například na střechy, dodací lhůta je jen několik týdnů a jsou smontovány během několika hodin bez zbytečného nepořádku a čekání. Životnost kovové konstrukce je navíc mnohonásobně delší než životnost dřevěné. „Mnoho lidí možná neví, že i ocelové pergoly a přístřešky mohou vypadat podle jejich představ a lze je přizpůsobit jakémukoli prostoru. Zákazníci si dokonce mohou vše navrhnout online,“ říká odborník.

Odpočinek venku až do pozdního podzimu

V případě, že nechcete mít obývací pokoj nebo kuchyň, můžete je rozšířit do zahrady pomocí pergoly. Díky dvěma sloupům a střeše se zvětší metry čtvereční domácího prostoru a vznikne další místo k posezení.

Využití tohoto prostoru je skutečně všestranné. Ať už hledáte vhodné místo pro rodinnou oslavu, křtiny nebo třeba svatbu a máte se kam schovat v případě deště, nemusíte chodit daleko, stačí přes práh vašeho domu. Pergolu navíc využijete nejen během letních dnů, ale posezení s přáteli nebo rodinou si můžete užít i během podzimních dnů a večerů s občasnými přeháňkami.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.