Sociální sítě
Nahoru

Veletrh hodinek SEW proběhl již po deváté. Hodinky roku vyhrál Čech.

V pátek a sobotu, 20. a 21. října, se proměnil palác Žofín v místo setkání nadšenců do hodinářského umění. Jeho hlavní prostory zaplnilo 32 vystavujících značek, tedy o pět více než v loňském roce, a každá z nich prezentovala nejenom svou současnou produkci, ale také aktuální novinky či hodinky, které budou teprve celosvětově odhalovány.

Velkou pozornost si vysloužily hodinářské značky tuzemské, což stvrdil i výrobce Elton hodinářská, jehož značku Prim Manufacture 1949 přišla podpořit i její ambasadorka Taťána Kuchařová, která po boku Igora Siroty, Aleše Pohanky, Jana Lidmaňského a Jana Pokorného dokonce slavnostně přestřihla pásku v den zahájení výstavy.

Mám obrovskou radost, že se zájem o výstavu a tím i o hodinky samotné výrazně zvyšuje. Letošní ročník byl hodnocen jako asi nejúspěšnější, který se zatím konal. Můžu vám ale slíbit, že na příští, jubilejní 10. ročník máme potvrzeno a přislíbeno hned několik opravdu velkých změn a překvapení. Jednoznačně budeme muset rozšířit výstavní prostory a také se o něco posune termín konání. Podrobnější informace budeme již brzy postupně zveřejňovat,“ prozrazuje Jan Pokorný, ředitel výstavy.

Očekávané premiéry

V průběhu obou dní, které zaštítili Unicredit Bank, Naturbeds a skupina CarTec Group vystavující své vozy BMW a Rolls Royce před hlavním vstupem, zažilo svou premiéru hned několik hodinářských skvostů. V České republice se vůbec poprvé objevily zlaté Teutonia IV MoonPhase od saské rodinné značky Mühle Glashütte, značka Czapek Genève prezentovala svou Place Vendôme Complicité s dvojicí setrvaček a luxusní manufaktura Franc Muller s pomocí společnosti Beny, přivezla za Švýcarska své soudkovité hodinky Vanguard v karbonovém pouzdře se skeletovaným strojkem a tourbillonem.

Oslavit své 40. narozeniny dorazila i japonská ikona G-Shock, která zde slavnostně prezentovala propracovanou novinku linie MR-G s přízviskem Shougeki-Maru: Gai, jejíž ručně tepané pouzdro našlo svou inspiraci ve výrobě přileb samurajů.

Česká stopa

Stále silný zájem o mechanické hodinky v Čechách stvrzuje i rostoucí popularita tuzemských výrobců. Na výstavě SEW nechybělo populární duo Prokop & Brož, na jejichž stánku bylo možné obdivovat průřez celou jejich tvorbou poslední dekády a na jedné straně obdivovat skeletované strojky, na druhé pak různé druhy jednoručkových hodinek či časomír s retrográdními ukazateli. Velkou pozornost sklízel i český výrobce hodinek Prim Manufacture 1949, který využil výstavu k odhalení své letos poslední limitované edice Prim Arma.

Velkou pozornost sklízely i novinky u stánku značky Robot, která po boku nových barevných variací stávajících řad prezentovala zcela novou linii Ida předurčenou ryze ženám. Názornou ukázku skeletonizace hodinářských komponentů prezentovala dvojice právě vznikající české značky Tesař Tetur Watch. Zcela jednoznačnou hvězdou výstavy se stal nezávislý hodinář Ondřej Berkus, který si odnesl i cenu za nejlepší hodinky výstavy Watch of the Year 2023. Jeho jednoručkové Black Hole Tourbillon regulované minutovým tourbillonem, stavící na estetice číselníku z meteoritu, totiž získaly od publika nejvíce hlasů.

Nový ambasador

Nádherné prostory a koncept prodejní výstavy SEW s tradičně uvolněnou atmosférou přilákaly také slavné osobnosti a celebrity. Mezi nimi nechyběl například ani ohromný sportovní talent Štěpán Venc, juniorský vicemistr světa ve vodním slalomu. Právě s mladým sportovcem oficiálně navázala kooperaci hodinářská značka Maurice Lacroix, která jeho nadšení, píli a odhodlání podporuje ultralehkými hodinkami linie Aikon, jež byly vyrobeny z materiálu #tide, z recyklovaných PET lahví.

Bohatý program

Výstava ve dvou dnech přilákala na tři tisíce návštěvníků, a tak si zástupci značek a hodináři podávali ruce s novými prodejci, distributory hodinek a šperků, se sběrateli, ale také s významnými osobnosti světa hodinek. Do toho bezesporu patří Jaromír Ondráček vyučující nové hodináře na Střední škole průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě, hodinář a konstruktér Libor Hovorka či Igor Sirota, který tematické přednášky pořádal. Tou jednoznačně nejpopulárnější se stala prezentace: Kde se berou vysoké ceny a vyplatí se ještě investice do hodinek?

Výstava měla tradičně i svůj charitativní přesah. Své jméno spojila s Fondem ohrožených dětí a programem KlokArt, který se rozšířil o v pořadí již pátou edici triček a mikin s potiskem ilustrátora Richarda Svitalského. Letošní edice je tak poctou legendárním chronografům Omega Speedmaster a jejich cestě na Měsíc.

Více z rubriky High society

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.