Sociální sítě
Nahoru

Speciální sety hodinek a stopek pro fanoušky značky Hanhart

Když Hanhart v roce 1924 vytvořil první cenově dostupné mechanické stopky, stal se nejvýznamnějším německým výrobcem. Stopky z továrny v Gütenbachu patřily k základnímu vybavení každého rozhodčího nebo ředitele závodu na všech významných sportovních a automobilových akcích.

Dvě nové sady, limitované vždy 140 kusy, se skládají z náramkového chronografu, stopek, přídavné destičky pro palubní desku veteránu a stojánku. Sady jsou k dispozici s ciferníkem v královsky modré nebo antracitové barvě, a to vždy v povrchové úpravě řečené sunburst, tedy takové, která evokuje sluneční paprsky.

Oba chronografy jsou vybaveny funkcí flyback – ta byla důležitá zejména na závodních tratích. Strojek umožňoval okamžité změření nového časového intervalu stisknutím tlačítka reset: díky tomu bylo možné měřit časy kol přesně a bez přerušení.

Ve stopkách je použit kalibr 122, vyrobený v dílnách společnosti Hanhart. Náramkový chronograf je pak vybaven prémiovým kalibrem AMT5100 M z oddělení „Manufacture AMT“ společnosti Sellita. V obou strojcích se chronograf ovládá pomocí sloupcového kola. Při plném natažení mají stopky rezervu chodu minimálně 10 hodin a náramkové hodinky minimálně 58 hodin. Oba strojky se natahují ručně.

Když tiše opouštěl byt, něžně jí vtiskl polibek na čelo. Když se Hanhart v hangáru podíval na hodinky, na rtech se mu mihl úsměv. Natřela tlačítko chronografu červeným lakem na nehty, aby na ni vždy myslel a bezpečně se vrátil...“ Tak zní legenda o ochranné známce, která charakterizuje hodinky Hanhart od čtyřicátých let minulého století. Méně romantickou informací je, že tlačítko bylo natřeno červenou barvou, aby se zabránilo, zejména pilotům, náhodnému vynulování měřeného času. Dnes jej značka vyrábí pomocí technologie HyCeram.

Více z rubriky Pánské hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.