Sociální sítě
Nahoru

Mercedes-AMG CLE kupé: Nová vstupenka do segmentu výkonných kupé

S novým kupé CLE 53 4MATIC+ (kombinovaná spotřeba paliva 9,3–9,7 l/100 km, kombinované emise CO2 212–220 g/km) Mercedes-AMG vylepšuje své produktové portfolio a stanovuje nová měřítka pro vstupní model v segmentu výkonných kupé. Sportovní a elegantní dvoudveřový model kombinuje to nejlepší ze dvou světů: agilitu a sportovní elán Třídy C s prostorností a úrovní Třídy E.

Řadový šestiválec o objemu 3,0 l s dvojitým přeplňováním výfukovým turbodmychadlem a elektrickým kompresorem byl důkladně vyladěn a nyní poskytuje výkon 330 kW (449 k).

Nejvyšší točivý moment činí 560 Nm (s overboostem 600 Nm po dobu 12 sekund). Součástí pohonné jednotky je startér-generátor schopný krátkodobě dodat dalších 17 kW (23 k) výkonu a 205 Nm točivého momentu. Ten také dobíjí 48voltovou palubní elektrickou soustavu. Mezi další technické lahůdky nového modelu patří převodovka AMG SPEEDSHIFT TCT 9G a plně variabilní pohon všech kol AMG Performance 4MATIC+.

Nápadnými designovými prvky kupé jsou dlouhá kapota motoru s ventilačním otvorem vpředu a dva charakteristicky vystupující profily, nazývané powerdomy. Sportovní styl podtrhuje výrazně skloněné čelní sklo a dozadu se plynule svažující střecha. Prostor pro cestující je posunutý více dozadu a uzavírá jej ploché zadní okno, na něj navazuje krátká a dynamicky střižená záď.

Atraktivně skloněná příď (připomínající žraločí nos) v kombinaci s precizně tvarovanou kapotou zajišťuje sportovní i elegantní vzhled. Maska chladiče ve tvaru A specifická pro AMG a ploché, ostře řezané světlomety DIGITAL LIGHT působí obzvláště silným dojmem. Standardní světlomety DIGITAL LIGHT se dále vyznačují eliptickými prvky pro denní svícení a modře prosvětleným spodním dílem světlometů, což zdůrazňuje dynamické pojetí vozu. Volitelně jsou pro světlomety k dispozici funkce projekce.

Nápadný přední nárazník je v prostřední části vyvýšen (čím vytváří decentní křídlo ve tvaru písmene A). Tím je zajištěn přívod většího množství vzduchu do motorového prostoru. Týká se to i vnějších vstupů vzduchu se dvěma příčnými lamelami. Při pohledu z boku jsou nejvíce patrné výrazně pojaté hrany.

Rozšířené přední a zadní blatníky, široký rozchod kol (+58 mm vpředu a +75 mm vzadu ve srovnání s výchozím kupé Mercedes‑Benz) a standardně 19palcová kola přispívají k celkově sportovnější vizáži. Na přání jsou k dispozici 20palcové ráfky.

Svalnatá záď zaujme splývajícím provedením, hladkými přechody a dvoudílnými svítilnami LED s trojrozměrným efektem jednotlivých světelných členů. Zadní světlomety vzájemně propojuje tmavě červený designový prvek, který zdůrazňuje šířku zadní části vozu.

Vizuálními lákadly jsou dále dvojité kulaté koncovky výfuku, které jsou harmonicky integrovány do zadního nárazníku. Jejich tvar v oblasti za podběhy rovněž přispívá ke zlepšení aerodynamiky a účinnějšímu proudění vzduchu. Odtrhová hrana na víku zavazadlového prostoru je lakována v barvě karoserie, volitelně je k dispozici také v černé barvě jako součást sady AMG Styling.

Na přání dodávaná sada AMG Styling obsahuje ještě sportovnější doplňky. Zahrnuje další prvky na předním a zadním nárazníku, výraznější spoiler na víku zavazadlového prostoru a difuzor mezi koncovkami výfuků. Pro další individualizaci jsou k dispozici sady AMG Night a AMG carbon exteriér.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.