Zabijačka je jednou z nejstarších, dodnes dodržovaných tradic. Vepřovým delikatesám a pocitu pospolitosti, která během zabijačkových hodů panuje, totiž odolá málokdo. Tradiční zabijačku každoročně připravují hospody Lokál, a to v průběhu celého zimního období.
Dříve na vsích probíhaly zabijačky v podstatě každý týden, vždy v jiné rodině. Jelikož je k porážce prasete a přípravě všech pochoutek zapotřebí spousta rukou, sešla se pokaždé téměř celá obec. Zabijačky se tak staly událostí se společenský přesahem, který si udržely dodnes.
Na tuto tradici do jisté míry navazují hospody Lokál, které v současnosti tvoří devět podniků v Praze, Brně a Plzni. V období před Vánoci a poté až do postního období není v podstatě víkend, kdy by se v některém z Lokálů nekonala zabijačka nebo alespoň zabijačkové hody. Poslední se pak koná 17. února 2024 v pražském Lokálu U Bílé kuželky, který jako jediný má možnost udělat zabijačku se vším všudy přímo na místě.
Prase, pivo, hruška
Spolu s řeznickými mistry z Amaso připravují kuchaři z Lokálů zabijačkové hody, na kterých nesmí chybět žádný z tradičních pokrmů. Hosté si mohou vše vychutnat přímo na místě, nebo si vybrané dobroty odnést s sebou. Klasikou jsou jitrnice (správně jaternice), které chutnají skvěle teplé i studené, jelita s typickou vůní kmínu a tlačenka podávaná s octem a cibulí. Z teplých jídel je na výběr zabijačkový guláš, ovar, prejt nebo čerstvě usmažené vepřové řízky. Na chuť nebo mezi jednotlivými chody přijde vhod chleba se škvarky či sádlem.
Žádné hody se neobejdou bez pečlivě ošetřeného piva, na kterém si v Lokálech dávají záležet, a něčeho ostřejšího na trávení. Hosté mají nově možnost ochutnat Zelenou Lokál a Hruškovici Lokál z dubu vyrobené podle vlastní receptury.
Termíny zabijaček a zabijačkových hodů v Lokálech:
9. 12. 2023 Lokál U Jiráta
13. 1. 2024 Lokál Pod Divadlem, Lokál Hamburk
27. 1. 2024 Lokál Nad Stromovkou
3. 2. 2024 Lokál Dlouhááá, Lokál Korunní
10. 2. 2024 Lokál U Zavadilů, Lokál Pod Divadlem, Lokál U Caipla
17. 2. 2024 Lokál U Bílé kuželky