Sociální sítě
Nahoru

V těle je 11 druhů kolagenu. Víme, jaký vybrat pro péči o klouby

Není lepší pocit než si užívat radost, kterou nám dává pohyb. S tím je spjata bytostně naše psychická pohoda, což potvrzují výsledky řady vědeckých studií. Co tedy dělat, aby se naše tělo mohlo s lehkostí a bez bolesti pohybovat co nejdéle? Ke zdravému životnímu stylu stačí připojit péči zaměřenou na podporu stavu kloubů. V tom sehrává klíčovou roli právě kolagen.

Role kolagenu v těle

Tato látka je zcela běžnou a přirozenou součástí všech živočišných druhů člověka nevyjímaje. V těle tvoří až 30 % všech bílkovin a má zcela nenahraditelnou roli. Je součástí kloubů, šlach, vazů, cév, kůže či opory orgánů z hladkého svalstva. Kolagen tvoří silná vlákna, jež kloubům propůjčují pevnost. Společně s proteoglykany je součástí chrupavek, které chrání konce kostí před opotřebením, a umožňují nám tak vykonávat bezbolestný a plynulý pohyb.

Klouby ale mohou přetěžováním, věkem, vyšší fyzickou zátěží, stresem, špatnou výživou či v důsledku hormonálních změn a autoimunitních onemocnění trpět. Časem se může vyvinout degenerativní onemocnění zvané osteoartróza.

V její rané fázi (I. stupeň) se mění metabolická rovnováha. Chondrocyty (sítě buněk) přestávají produkovat extrémně pevný kolagen typu II, který zabezpečuje chrupavkám ideální pevnost a ochranu kostí v kloubech. Namísto toho produkují univerzálnější kolagen typu I. Postupně se na kloubech projevují anatomické změny, můžeme pociťovat bolest, ztuhlost a další symptomy, až se postupně funkce kloubu změní nevratně. I proto má smysl této části těla věnovat více pozornosti a o pohybový aparát komplexně pečovat. Kolagen v tom může významně pomoci.

Jak z 27 druhů kolagenu vybrat ten pravý

Není třeba se obávat, že bychom ho skutečně potřebovali 27 typů, které se v přírodě vyskytují. V lidském těle jich je obsaženo 11, každý plní jinou úlohu a nedá se nahradit. To hlavní je kolagen vybrat tak, aby jej organismus dokázal snadno a flexibilně využít. Podstatný není totiž jeho původ, zda je veganský, rybí nebo hovězí. Nejdůležitější je zaměřit se na to, jakým způsobem byl zpracován.

Nativní kolagen se obvykle šetrně suší mrazem. Problém ale je, že molekuly kolagenu jsou velké a naše zažívání s nimi má nemalou práci. Je potřeba vlákna kolagenu mnohonásobně rozštěpit, aby s nimi organismus dokázal manipulovat. A na to vždy potřebujeme správně fungující žaludek, který tvoří dostatek trávicích šťáv, a žlučník kvůli tvorbě trávicích enzymů. Produkt na bázi nativního kolagenu obsahuje obvykle kolagen I. a II. typu a většinou účinkuje hlavně na pohybový aparát. Nemůže se však pyšnit vysokou vstřebatelností.

Želatina představuje kolagen v rozvařené podobě. Ale aby zabral, měly by se na našem jídelníčku tlačenka a sulc objevovat alespoň několikrát týdně. Rozvařený kolagen je už mírně rozrušený působením vyšších teplot, čímž se jeho trávení ulehčí.

Hydrolyzovaný kolagen je ze všech možností nejzajímavější. Díky chemickému nebo enzymatickému procesu je rozložený na menší dílky – kolagenní peptidy. Trávení s nimi nemá v podstatě žádnou práci, tyto stavební kameny jsou tělu ihned k dispozici, aby je poslalo do těch tkání, které si kolagenovou vzpruhu žádají nejvíce. Výborně se vstřebává a organismus si z něj dokáže sestavit každý z jedenácti druhů kolagenu, které pro svoje správné fungování potřebuje. A teď otázka: je lepší chemické zpracování nebo to biologické pomocí enzymů? Druhá možnost je šetrnější a lze tak získat surovinu opravdu vysoké kvality. Přesně takové používá česká značka Nupreme.

Které další složky mohou hýčkat pohybový aparát

Vedle formy kolagenu se hodí věnovat pozornost i dalším složkám, jež preparáty obsahují: „V Nupreme preferujeme kolagenové prášky pro přípravu nápoje bez příchutě ze dvou důvodů. Zachováváme tak co nejčistší složení bez přídatných složek, které nejsou ani funkční, ani vhodné. A vy máte vetší svobodu, jak si drink namíchat a dochutit,“ říká Petr Žemlička, marketingový ředitel a spoluzakladatel této české značky. A které další látky obsahuje přípravek Nupreme Premium Collagen Peptides, který snadno rozpustíte ve vodě, džusu i smoothie?

• Vitamín C, který zlepšuje zabudování kolagenu do tkání.

• Kyselinu hyaluronovou, jež se řadí mez tělu vlastní látky. Při perorálním podání ji organismus vyšle tam, kde je jí potřeba. Kloubům díky své schopnosti navázat na sebe mnohonásobně větší množství vody, než je její molekulární váha, dodává potřebnou pružnost.

• Biotin neboli vitamín B7, jemuž se také přezdívá vitamín krásy, podpoří půvab a lesk vlasů i zářivou pleť.

Kolagenní peptidy ve stejné kvalitě jsou také součást funkčních snacků Nupreme. A tak můžeme mít pro pohybový aparát malý doping stále po ruce, ať už zrovna zdoláváme nástrahy horského terénu, jedeme na cyklovýlet s celou rodinou, nebo máme v plánu vyzkoušet síly na CrossFitu. Pak už si stačí vybrat mezi proteinovými tyčinkami ve verzi kokos s karamelem, slaný karamel nebo z kolagenových pralinek Beauty Bons. Všechny produkty s kolagenními peptidy jsou bez lepku. Únor je v Nupreme měsícem kolagenu a v rámci e-shopu nustore.cz zákazníky čekají zajímavé nabídky.

Jak ještě kloubům prospět

Zrevidovat můžeme stravu. Pokud je příliš bohatá na sacharidy a sladké pochutiny nebo fastfood, kloubům to vůbec nemusí dělat dobře. Zato vyvážený jídelníček obsahující dostatek bílkovin a kvalitních tuků klouby uvítají, protože jsou to látky důležité pro dostatečnou produkci kloubního mazu neboli synoviální tekutiny. Bez jejího optimálního množství se klouby rychleji opotřebovávají. Je to úplně stejné jako s opotřebením mechanických částí motoru, když nemá dostatek správného oleje.

Ovšem ani nadbytek bílkovin není prospěšný. Podobně jako černý čaj nebo káva se metabolizují na puriny. Příliš velké množství purinů se může ukládat kloubech, kde přispívají k rozvoji bolestivého onemocnění zvaného dna.

Chrupavky nejsou protkané žádnými cévami. Výživu chondrocytů zajišťuje mechanická stimulace – pohybová aktivita. Pro zdraví kloubů je pohyb nezbytný. Na druhou stranu klouby často přetěžujeme a zdaleka se nejedná jen o nevhodně prováděné sportovní aktivity, ale každodenní činnosti – od chůze v příliš úzké obuvi až po škodlivé stereotypy při sedavé práci. I tady lze, za pomoci fyzioterapeuta a správného vybavení, docílit změn, jež pohybovému aparátu razantně uleví.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.