Sociální sítě
Nahoru

Frederique Constant & seconde/seconde/ demonstrují, jak skloubit humor s precizní ruční prací

Frederique Constant se pyšní tím, že je pravou švýcarskou hodinářskou manufakturou, která si vyrábí vlastní strojky a hodinky sestavuje ručně. Přesto není tato skutečnost vždy výrazně zdůrazňována.

Značka požádala francouzského umělce Romarica Andreho, známého jako seconde/seconde/, aby našel způsob, jak toto sdělení vyjádřit svým osobitým, drzým stylem. Možná zašel příliš daleko. Výsledkem jsou dvě pozměněné limitované edice hodinek Slimline Moonphase Date Manufacture – jedna ocelová, která je omezena na 100 exemplářů, a druhá z oceli s korunkou a prvky číselníku v odstínu růžového zlata, která je omezena na pouhých 10 kusů.

Romaric André, který je něco mezi komentátorem, komikem, horologickým hackerem a dokonce i guerillovým umělcem, je světu známý spíše pod pseudonymem seconde/seconde/.

Během několika málo let se zapsal do hledáčku mnoha sběratelů hodinek. Od úpravy historických hodinek s hravými prvky až po spolupráci se značkami všech velikostí a cenových segmentů, seconde/seconde/ našel v hodinářském průmyslu dokonalé a poněkud nevyužité hřiště pro spojení svých dvou vášní: satiry a horologie.

Při své první spolupráci s Frederique Constant se seconde/seconde/ snažil poukázat na to, co považuje za největší sílu (a možná i frustraci) této značky: ruční výrobu hodinek. Výsledkem je svérázná a lehce chaotická reimaginace jedné z nejsymboličtějších referencí značky Frederique Constant z kolekce „Manufacture“ – hodinek Slimline Moonphase Date.

Na první pohled z dálky vypadají hodinky Slimline Moonphase Date Manufacture úplně normálně. Jemně leštěné třídílné pouzdro z nerezové oceli o průměru 42 mm, jemně třpytivý matně stříbrný číselník a harmonicky sladěný ukazatel měsíční fáze a data.

Při bližším pohledu však zjistíte, že nic není takové, jak se zdá. Na exkluzivní online edici se korunka, ručky a indexy odrážejí v odstínu růžového zlata, který kontrastuje s chladem ocelových a stříbrných prvků.

S číselníkem zjevně není něco v pořádku. Indexy se zdají být podivně a nerovnoměrně rozmístěné. Písmo loga a údaj o datu vypadají, jako by byly napsány ručně. Dokonce i měsíc a hvězdy na disku měsíční fáze vypadají nerovnoměrně a jsou nakresleny ručně. Pro seconde/seconde/ to však dává dokonalý smysl: zdůraznit ruční aspekt hodinek Frederique Constant Slimline Moonphase Date Manufacture tím, že se do nich zakomponuje trochu lidské chyby a nerovnoměrné typografie, která mohla být nakreslena pouze ručně, zatímco samotné prvky jsou dokonale provedené a zdobené ručně.

Průhledné zadní dýnko dokonale vystihuje tuto nečekanou a bezprecedentní spolupráci: „Jak světu sdělit, že ruční montáž je jádrem naší manufaktury? Zeptali jsme se umělce seconde/seconde/. Ten s tím zašel příliš daleko.“ Pod tímto vzkazem se můžeme pokochat pohledem na automatický in-house kalibr FC-705, doplněný o perláž hlavního můstku, ženevské pruhy na můstku a modře zbarvené šroubky po celém obvodu. Rotor s obousměrným nátahem efektivně natahuje pero pérovníků, který poskytuje rezervu chodu 38 hodin.

Více z rubriky Pánské hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.