Sociální sítě
Nahoru

Omega-3 vs. omega-6: kterých potřebujeme víc?

Naši stravu tvoří převážně potraviny, které prošly průmyslovým zpracováním. A týká se to i surovin na jejich výrobu. Jídelníček Středoevropanů má někdy k přirozenosti daleko. Co přesně v něm není v pořádku? Tým Nupreme tuto otázku konzultoval s odborníky. Nepoměr esenciálních mastných kyselin je jedním z faktorů, které mohou lidské zdraví negativně zasáhnout. Jak tedy dostat příjem těchto složek zase do rovnováhy?

Přirozené lokální potraviny versus ultrazpracovaná strava

Ještě před masivním nástupem průmyslových technologií v oblasti potravinářské výroby byl jídelníček Středoevropanů mnohem bohatší na ryby, ořechy a semena, které patří mezi užitečné zdroje omega-3 mastných kyselin. Poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami byl příznivější. Před sto lety ale přišla změna. Ultrazpracované potraviny přenesly do běžné denní stravy mnohonásobně vyšší množství omega-6 mastných kyselin.

Jaký je ideální poměr mezi omega-3 a omega-6?

Obě látky jsou pro fungování lidského organismu nezbytné. Mají úlohu v regulaci zánětlivých procesů, při udržování zdravého stavu srdce nebo pro fungování mozku. Tělo si je nedokáže vytvořit samo, a tak je musíme přijímat ve stravě. Klíčový parametr je jejich poměr. Ideální by bylo, pokud by lidé přijímali omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v poměru 1:1 až 1:4.

Ale realita k tomu má daleko. Odborníci odhadují, že v současnosti se poměr esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6 pohybuje na hodnotách 1:15 nebo dokonce 1:20. Z toho vyplývá, že stravou populace přijímá přinejmenším 4-5× vyšší množství omega-6, než by bylo optimální, přičemž příjem omega-3 mastných kyselin se za poslední století snížil.

Jak nerovnováha ovlivňuje organismus?

Nerovnováha v konzumaci omega-3 a omega-6 mastných kyselin se týká dospělých stejně jako dětí. Tento stav může negativně ovlivnit homeostatickou rovnováhu organismu a správnou regulaci zánětlivých procesů, včetně vyššího rizika vzniku zánětlivých onemocnění.

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Mezi zdroje omega-3 mastných kyselin se neřadí jen živočišné potraviny jako ryby, ale také ty z rostlinné říše. Mezi nejcennější patří konopné semínko či plody rakytníku. Dále lněná semena a olej z nich, která mají však tu nevýhodu, že velmi rychle oxidují a žluknou.

Hempreme Omega 3-6-9 obsahuje složky na rostlinné bázi. Jeho základ tvoří konopný olej lisovaný za studena, který obsahuje optimální poměr omega-3 a omega-6.

Vyvážený poměr esenciálních mastných kyselin nadosah: Hempreme Omega 3-6-9

Značka Nupreme v reakci na tuto situaci vyvinula olejový premix, který má za cíl obohatit jídelníček o vyváženou dávku esenciálních mastných kyselin ve prospěch omega-3. Je vhodný pro vegany a vegetariány, lze jej zařadit i při bezlepkové, bezlaktózové nebo redukční dietě.

Další významnou ingrediencí je olej z Kamejky rolní, jenž je bohatý na kyselinu stearidonovou (SDA) a kyselinu gamma-linolenovou (GLA), které se řadí mezi vzácné mastné kyseliny. První jmenovaná (SDA) hraje klíčovou roli v řadě biochemických reakcí v organismu. Přispívá k přeměně kyseliny alfa-linolenové (ALA) na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Vyšší příjem SDA ve stravě tedy může v těle přispět k větší produkci EPA a DHA, které jsou důležité pro podporu zdraví srdce a cév.

Rakytníkový olej lisovaný za studena uzavírá olejový základ přípravku Hempreme Omega 3-6-9. Rakytník řešetlákový má pozitivní vliv na udržení zdravého stavu imunitního a kardiovaskulárního systému. Pomáhá pečovat o zdraví a krásu pokožky a řadí se k významným zdrojům antioxidantů.

Olejový premix Nupreme je doplněný také o účinnou dávku vitamínů D3 a K2, které populaci dětí a dospělých schází nejen v zimních měsících. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a jsou zásadní pro optimální metabolismus vápníku, a tedy udržení zdraví kostí. Vitamín D3 je základním prvkem pro zvýšení vstřebávání vápníku z potravy, přičemž vitamín K2 zabezpečuje, že tento vápník je v těle správně využit. Když není v organismu dostatek vitamínu K2, může dojít ke kalcifikaci cév a jiných měkkých tkání v důsledku nadbytku vápníku. Proto je kombinace obou vitamínů důležitá.

Výtažek z plodu černého pepře je rovněž součástí čistého složení Hempreme Omega 3-6-9. Mimořádně kvalitní esenciální olej se vyznačuje příjemným aroma bez palčivosti. Má antioxidační účinky. Obsahuje bioaktivní látky v čele s betakaryofilenem (BCP). Jedná se o molekulu, která se váže na endokanabinoidní receptory typu 2 a je známá svou schopností chránit nervové buňky.

Lokální zdroje a udržitelná výroba

Suroviny na výrobu Hempreme Omega 3-6-9 mají původ v EU, některé pochází přímo z České republiky. Jedná se o kulturní rostliny, jež tradičně byly a jsou pěstovány jako potraviny. Jejich původ, od zasazení semínka přes pěstování, sklizeň až po zpracování, je dohledatelný. Tradiční šetrné metody získávání olejů jako lisování za studena, drcení v kamenném mlýně či mechanické loupání zabezpečují uchování maximálního množství živin a podpůrných látek.

Chápeme důležitost celostního přístupu k životu. Klademe důraz na zdravý životní styl a vyvážené stravování v průběhu celého dne. Přírodní produkty považujeme za jeden z hlavních pilířů pro uchování zdraví a pohody. Uvědomujeme si, že neexistuje jeden zázračný produkt, který by vyřešil veškeré problémy našeho těla, ale věříme těm, které pomáhají obnovovat rovnováhu a předcházet potížím,“ komentuje uvedení Hempreme Omega 3-6-9 na trh Petr Žemlička, marketingový ředitel české značky Nupreme.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.