Sociální sítě
Nahoru

Světový den vody připomíná, co je na světě nejdůležitější

Pro značku Kneipp, která vychází z ucelené filozofie německého léčitele Sebastiana Kneippa, je voda jedním z 5 pilířů lidského zdraví. Protože si moc dobře uvědomuje, jakou roli hraje voda pro člověka i přírodu, přidává se k oslavám Světového dne vody, jenž letos připadá na 22. března.

Poselství vody

Již Sebastian Kneipp, kterému šlo především o prevenci nemocí, věřil, že zdraví lze utužovat pomocí přírody. Jednou z důležitých přírodních sil pro něj mimo bylin, pohybu, stravy a rovnováhy byla právě voda – přesněji hydroterapie. Tato prastará léčebná metoda, která je dnes využívána především v lázeňských městech, má blahodárný vliv na celé tělo, ale i mysl.

Už před 130 lety začal Kneipp vytvářet řešení pro všechny, kdo trpí nadměrným pracovním vypětím nebo nedostatkem spánku. Skrze své léčebné metody, jako je Kneippův chodník či funkční koupelové přísady, vnáší benefity vody do našeho každodenního života a pomáhá odstraňovat nepříjemné příznaky únavy a stresu.

Kneippův chodník

Relaxační procedura, která byla v roce 2015 německou komisí UNESCO prohlášena za formu nehmotného kulturního dědictví, je založena na střídání teplé a studené vody. Kneippův chodník tvoří menší bazénky s vodou o různých teplotách, na jejichž dně jsou umístěny oblázky, které masáží podporují stimulaci akupresurních bodů na chodidlech.

Největší přínosy Kneippova chodníku jsou uvolnění namožených chodidel, svalů a šlach, které jsou přetěžovány celodenním stáním nebo delší chůzí. Střídání teplot stimuluje cévy v celém těle a tím zlepšuje cirkulaci krve. Kromě toho, že má procedura přínos pro srdce, vás také nabije energií. Studená voda dále podporuje imunitní systém a pokud otužování celého těla není to pravé pro vás, vyzkoušejte blahodárné účinky alespoň na vašich nohách.

Domácí Kneippův chodník

Za Kneippovým chodníkem můžete kromě lázní vyrazit také do přírody, jeden se nachází třeba na Grádelském potoce u Zelené Rudy. Zdravotních benefitů studené a teplé vody ale jednoduše využijete i z pohodlí domova – stačí si vytvořit Kneippův chodník ve své vlastní koupelně. Stačit vám k tomu budou dva kbelíky, teplá a studená voda:

• Do jednoho kbelíku napusťte vodu o teplotě 36 až 38 °C, do druhého studenou o teplotě zhruba 18 °C.

• Nejprve 5 minut přešlapujte v teplé vodě, a poté vydržte asi 10 až 15 vteřin v kyblíku se studenou vodou.

• Celou proceduru opakujte alespoň dvakrát.

• Pro lepší uvolnění chodidel můžete na dno kbelíků přidat menší oblázky.

• Koupel zakončete ve studené vodě. Nakonec nohy důkladně osušte.

Koupel pro uvolnění těla i mysli

Sebastian Kneipp říkal, že „příroda je nejlepší lékárnou“, a tento pohled je v současnosti stejně aktuální jako kdysi. Stále více lidí se přiklání k přírodním řešením, která pomáhají fyzickému i duševnímu zdraví v mnoha ohledech. Značka Kneipp spojuje benefity vody s pozitivními účinky aromaterapie a přináší pestrou řadu koupelových a sprchových produktů s přírodní minerální solí z termálních pramenů a esenciálními oleji z rostlin a bylin, které uvolňují tělo i mysl. Koupelové soli, pěny, olejíčky, ale i sprchové gely jsou nabité blahodárnými ingrediencemi, díky nimž můžete každodenní očistu proměnit v harmonický rituál.

Přírodní kúra na odvodnění

Voda léčí, ale pokud ji náš organismus v těle zadržuje, může způsobit nejrůznější obtíže, jako jsou zvětšení objemu tkání a otoky, pocit těžkých nohou, celulitida nebo obtížné hubnutí a nadměrné pocení. Vyzkoušejte domácí přírodní kúru a vsaďte na produkty s obsahem petržele, jalovce a kopřivy, které pomáhají vyloučit přebytečnou vodu z organismu a zároveň podpoří přirozenou funkci ledvin. Osvěžující šumivé tablety tento proces doplní a zároveň dodají důležité vitamíny a minerály.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.