Sociální sítě
Nahoru

Jak se opalovat bez újmy na zdraví a předejít předčasnému stárnutí pleti

Každý rok se rady, jak se zdravě opalovat, opakují, a přesto každé léto na pláži i ve městě potkáte někoho se spálenými rameny a loupajícími se zády. Pojďme si proto raději znovu připomenout ty nejdůležitější zásady, abyste si sluneční dny užili nejen vy, ale také vaše pokožka.

Rudými rameny, sloupanými zády nebo spáleným nosem problémy s pokožkou během slunných dní začínají. Zdá se sice, že takové spálení je záležitost na pár dní, kdy to trochu bolí, ale za chvíli se sloupete nebo rovnou ztmavnete, a jakoby se nic nestalo. Tak to ale bohužel není.

„Kůže si každé nadměrné vystavení slunci pamatuje a čím častěji jí tohle provedete, tím rychleji vám to vrátí. Ať už pigmentovými skvrnami, rychleji vznikajícími vráskami, nebo sluneční alergií. Anebo ještě hůř. Sluneční záření poškozuje kůži i hluboko uvnitř, což okem nějakou dobu nevidíte, ale po čase se to může projevit i zhoubným nádorem,“ upozorňuje MUDr. Dominika Slezáková z pražské kliniky Mediestetik.

Jak se vyznat v UV záření

Nejzdravější způsob opalování je proto žádné opalování, případně použití samoopalovacích přípravků. Kdo z nás by se ale vydržel nevystavit prvním jarním paprskům, nebo odolal odpočinku na pláži? Proto je zásadní pokožku vždy chránit krémem s ochranným faktorem. Abyste vybrali ten opravdu kvalitní, je potřeba vědět, jak sluneční záření vlastně funguje.

Skládá se z infračervených paprsků – to jsou ty, které tak pěkně hřejí – a z ultrafialových paprsků. Ty se pak dále dělí na UVA, UVB a UVC záření. Toho posledního se nemusíte bát vůbec, protože to automaticky pohlcuje zemská atmosféra. „Hodnota ochranného faktoru na obalech opalovacích krémů bohužel znamená jen ochranu před UVB zářením, které způsobuje spálení pokožky. Proto než si koupíte nějaký opalovací krém, ujistěte se, že chrání i před UVA zářením, které může za to závažnější poškození kůže, tedy za pigmentové skvrny, stárnutí pokožky, a přispívá ke vzniku rakoviny,“ vysvětluje Slezáková.

Chraňte se přitom nejen na pláži, ale i ve městě a kdekoli jinde – spálit se můžete i při práci na zahradě nebo cestou do kanceláře. Důležité je také vědět, že sklo vás před sluncem nechrání. Za sklem sice nezískáte bronz, nicméně jím proniká nebezpečné UVA záření. Chraňte se proto krémem s SPF 50 vždy i před cestou autem, vlakem, ale i letadlem, nebo třeba v kanceláři, pokud je váš stůl v blízkosti okna.

Kolik krému je opravdu potřeba

Častou chybou také je, že se mažeme málo. Pokud se chystáte strávit celý den na pláži, určitě nestačí nakrémovat se jen ráno. Přípravek byste měli použít každé dvě hodiny, anebo po každém koupání. Při krémování tělo pomyslně rozdělte na jedenáct částí – obličej, dekolt, břicho, ramena, záda, obě ruce, stehna a lýtka. Na každou z nich je potřeba zhruba stejná dávka krému – až ho budete dávat do dlaně, vytvořte jím pruh od konce prostředníčku až k zápěstí. Používáte-li sprej, odpovídá to patnácti stříknutím na každou z částí těla. Je to celkem dost, ale aspoň se vám nestane, že budete opalovací krémy skladovat několik sezon, protože jste je nestihli spotřebovat. Ochranné látky z nich totiž do příštího roku vyprchají.

„Při aplikaci nezapomínejte na tak trochu skrytá místa, jako jsou nárty a zadní část nohou, oblast v těsné blízkosti bikin, zadní část paží, ale také vrchní část dlaní, uši anebo pokožka hlavy u lidí bez vlasů či s velmi krátkými nebo hodně řídkými vlasy,“ připomíná Slezáková. Nepodlehněte rovněž mýtu, že se přes opalovací krém neopálíte, a nebojte se vysokého SPF. Zvlášť na začátku sezóny vám šestka, ale ani patnáctka nevystačí – začínejte na co nejvyšším a až si kůže vytvoří bronzový základ, snižujte. Ostatně renomovaní výrobci ani krémy s SPF nižším než 15 nebo 20 ani nevyrábí.

Dopřejte pleti hydrataci

Správná hydratace pleti před i po pobytu na slunci zabraňuje jejímu vysušení. Předejít její dehydrataci tak lze nejen dostatečným pitným režimem a správným jídelníčkem, ale také vhodnou kosmetickou péčí. “Aby byla vaše pleť na příval slunečních paprsků dobře přípravena, dobrým pomocníkem může být metoda zvaná mezoterapie, během které pleť dostává speciální koktejl na bázi kyseliny hyaluronové obohacený o vitaminy, aminokyseliny, minerály a koenzymy potřebné pro komplexní regeneraci pokožky. Doporučuji ji všem, kdo trpí na vysušenou pleť a touží redukovat jemné vrásky. Mezoterapie je také skvělým pomocníkem v boji proti pigmentovým skvrnám či předčasnému stárnutí kůže,” uzavírá MUDr. Dominika Slezáková z Mediestetik.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.