Sociální sítě
Nahoru

Sběratelské unikáty Garden Unique

Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své tvorbě pravidelně vrací ke kolekci Garden, již průběžně rozšiřuje o další série a limitované edice. Nejnovějším počinem je několik sběratelských unikátů souhrnně označených Garden Unique. Aktuálně tuto limitovanou edici tvoří šest ručně broušených a hranovaných váz, jejichž výslednou podobu inspirovala brutalistní architektura či struktura granátového jablka.

První vázy z kolekce Garden Basic navrhl František Jungvirt v roce 2019. V průběhu let přidal designer k této základní řadě nejen nové barevné odstíny, ale navázal na ni několika dalšími edicemi: Garden Rainbow, Garden Spring, Garden Midnight, Garden Ocean a Misty Garden. Společným znakem všech zmíněných kolekcí je tvar – pro vázu typický, skoro až archetypální.

O kolekci Garden s oblibou tvrdím, že představuje vázu ve své nejčistší podobě. Její tvar je zcela charakteristický, vycházející z definice a podstaty vázy. Díky tomu se ovšem nabízí další možnosti zpracování. V loňské edici Misty Garden jsem si například pohrál s matným povrchem, který na první pohled připomíná samet. V případě Garden Unique jsem se spojil s mistrem brusičem Jiřím Štenclem z Jablonce nad Nisou a vytvořili jsme zatím dvě sběratelské edice, každou po třech unikátech,“ popisuje František Jungvirt.

V edici Garden Unique se tak střetává moderní silueta vázy s klasickou českou tradicí broušení a hranování složitých vzorů do křišťálu. Výsledek v podobě šesti sběratelských unikátů je spojením mistrovského brusičského řemesla s esteticky minimalistickým tvarem vázy.

Při tvorbě první trojice sběratelských unikátů inspiroval designera brutalismus. Architektonický styl druhé poloviny 20. století, pro nějž jsou typické mohutné plochy surového betonu. Také v případě Jungvirta lze hovořit o fascinaci surovostí materiálu a objemnými plochami, jež se mísí s optickou hrou světla procházejícího sklem.

V případě temně zelené vázy s rudými odlesky se propojuje matný a čirý povrch, který dá vyniknout jednotlivým ručně zhotoveným hranám. „Mistrovství Jiřího Štencla je patrné zejména u tohoto typu vázy, jelikož málokterý brusič by si dokázal poradit s kombinací matného skla a přesných leštěných ploch. Sebemenší chyba se projeví okamžitě a nezvratně,“ uvádí František Jungvirt. Trio doplňují ambrová a světle zelená transparentní váza, jež pokrývají jemnější hrany po celé ploše.

Trojice váz Pomegranate nezapře inspiraci v granátovém jablku. „Nejde pouze o doruda zbarvenou sklovinu, ale také původ samotného slova. Granatus dalo na základě podobnosti s granátovým jablkem vzniknout slovu hranatý. A v neposlední řadě vychází dekor váz ze servírování granátového jablka rozděleného na segmenty s viditelnými jadérky,“ vysvětluje František Jungvirt.

Sklo všech tří je obarvené oxidem zlata, jež mu dodá temně rudý odstín. Každý z unikátů pak mistr brusič Jiří Štencl zhotovil v jedinečném designu podle Jungvirtova návrhu. První z váz je střídavě hranovaná a vyleštěná do vysokého lesku. Zbývající dvě kombinují brus s matným sklem a hrdlo mají zakončené vlnitou „korunkou“. Ruční broušení s podélnými řezy odkazuje k tradici, zatímco pecičkové řezy působí velmi moderně a rozpustile.

Každá z šesti ručně foukaných a broušených váz vznikla v jediném originálu, který je certifikovaný, očíslovaný a signovaný autorem. Zakoupit je lze na e-shopu Františka Jungvirta, nebo si je prohlédnout v jeho showroomu v pražských Košířích.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.