Sociální sítě
Nahoru

Laserová operace zraku po čtyřicítce již není tabu

Rozmazaný text na mobilním telefonu či příliš malá písmenka v knize, kdy je zapotřebí oddalovat text. Příčinou těchto obtíží, které trápí populaci po 40. roce života, je presbyopie neboli vetchozrakost. Nemusíte se však smiřovat s každodenním nošením brýlí a jejich neustálým nasazováním a sundáváním. Presbyopii můžete nově řešit pomocí unikátní laserové metody Presbyond od společnosti ZEISS, kterou jako jediná v České republice nabízí síť očních klinik Lexum.

Presbyopie je přirozený proces stárnutí oka. Projevuje se ztrátou pružnosti čočky, tj. schopnosti plynule zaostřovat na blízké předměty podobně jako objektiv fotoaparátu. Při čtení nejprve stačí zpravidla text oddálit a držet jej ve vzdálenosti délky paže (tzv. syndrom krátkých rukou).

Potíže se však s věkem začínají stupňovat a přidávají se i problémy s viděním na počítač nebo na palubní desku auta. Okolo 50. roku věku zasahuje presbyopie významně do kvality života většiny lidí a bez brýlí na čtení a na počítač se téměř nelze obejít. Od 60. roku věku se nárůst dioptrií zastavuje na hodnotách přibližně +2,5 až +3,0 dioptrie na čtení a zhruba + 1,5 dioptrie na počítač.

Presbyopii lze řešit hned několika možnými prověřenými metodami, kdy každá z nich nabízí trochu něco jiného. Záleží na klientovi, kterou z nich si zvolí a která nejlépe splní jeho představy. „V Lexum nabízíme nejširší možnosti řešení presbyopie a to tak, abychom maximálně vyšli vstříc požadavkům našich klientů. Metodu volíme a přizpůsobujeme na míru klientovi,“ říká MUDr. Silvie Zapletalová, primářka a vedoucí lékařka Centra laserové a refrakční chirurgie na oční klinice Lexum v Praze Budějovická.

Presbyopii je možné řešit pomocí laseru nebo implantací různých typů umělých nitroočních čoček. Na základě velmi pečlivého vyšetření a na míru klientovým potřebám pomůže vybrat nejvhodnější metodu lékař na klinice. Laserová metoda Presbyond od společnosti ZEISS má řadu výhod.

Jelikož tato metoda spočívá v laserovém ošetření rohovky, jejími jednoznačnými benefity jsou velká šetrnost a preciznost, možnost provést zákrok na obou očích současně a velmi rychlá rekonvalescence. Současně tím, že vám v oku zůstává vaše přirozená čočka, nepřicházíte o její schopnost akomodace, i když s věkem stále ubývá. To je zvlášť důležité, pokud jste před nebo krátce po 50. roce věku,“ říká MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D., vedoucí lékař Centra refrakční a laserové chirurgie na oční klinice Lexum v Brně.

Laserová korekce Presbyond využívá prověřené technologie Femto LASIK za asistence dvou laserů. Cílem této metody je zajistit dobré vidění na všechny vzdálenosti. Dominantní oko klienta laserujeme pro ostré vidění na dálku a částečné vidění na střední vzdálenost. Druhé, nedominantní oko, pak laserujeme pro kvalitní vidění na střední vzdálenost a na blízko. Dochází k prohloubení ostrosti obou očí a mozek dokáže oba obrazy plynule propojit. Výsledkem je to, že klient vidí přirozeně, ostře a plynule na všechny vzdálenosti,“ uvádí MUDr. Zapletalová.

Laserová metoda je vhodná pro všechny, kterým je 40 let a více a nosí brýle na blízko či na dálku. Horní věková hranice nehraje roli, podstatné jsou vhodné parametry rohovky, čirá nitrooční čočka a splnění dalších podmínek pro bezpečnou indikaci k laserové operaci. Oční kliniky Lexum jsou jedinými experty v České republice, kteří svým klientům mohou tuto laserovou metodu nabídnout,“ dodává generální ředitel Lexum ČR a SR PharmDr. Michal Krejsta, MBA, LL.M.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.