Sociální sítě
Nahoru

Nadzvukový letoun zvládne cestu z Londýna do New Yorku rychleji, než dokoukáte díl seriálu

Nedávno se odehrál malý zázrak techniky, když nadzvukový dron, vyvinutý týmem Venus Aerospace, poprvé vzletěl. Tento průlomový let znamenal důležitý krok k dosažení budoucnosti, kde nadzvukové, tedy supersonické a dokonce hypersonické, cestování budou běžnou realitou.

Prototyp, který je dlouhý téměř 2,5 metru a váží přibližně 136 kilogramů, se odlepil od nosného letadla ve výšce 3650 metrů a pod taktovkou motoru na peroxid vodíku, běžícím na 80 % svého výkonu, dosáhl rychlosti téměř Mach 0,9. Cesta dlouhá 16 kilometrů byla jen začátkem toho, co má přijít.

Andrew Duggleby, technický ředitel a spoluzakladatel společnosti Venus Aerospace, sdílel své nadšení z úspěšného letu: „Díky platformě, která je vypouštěna ze vzduchu, a kombinaci rakety s křídly, můžeme rychle a ekonomicky otestovat naše technologie RDRE jako motor pro hypersonické lety.“ Zkušební let poskytl týmu cenná data, která využijí pro další ladění a vývoj.

Koncept supersonických dronů není novinkou. Již od 90. let využívá americké letectvo dálkově ovládané supersonické tryskáče jako cíle pro testování obranných a průzkumných schopností. Avšak dron od Venus Aerospace přináší revoluční změnu díky využití RDRE motoru, který je o 15 % efektivnější než běžné pohonné systémy a výrazně redukuje složitost a hmotnost stroje.

RDRE, nebo rotační detonační raketový motor, je srdcem tohoto nového dronu. Palivo a oxidátor v něm reagují v kruhovém kanálu, kde detonace udržuje spalovací reakci autonomně. Tato technologie nejenže předčí tradiční spalovací motory v efektivitě, ale také otevírá dveře k novým možnostem ve světě rychlého cestování.

Venus Aerospace nyní vyvíjí Stargazer – hypersonický kosmoplán, který by měl zvládnout lety s rychlostí až Mach 9, což je přibližně 11100 km/h. Představte si, že let z San Francisca do Tokia by trval pouze hodinu. I když toto vše může znít jako scéna z vědeckofantastického filmu, společnost Venus Aerospace je na dobré cestě, aby se stalo skutečností.

První let tohoto supersonického dronu není jen technologickým úspěchem; je to krok k nové éře v leteckém průmyslu, kde hypersonické lety nebudou pouhou fantazií, ale praktickou realitou. Vývoj pokračuje a svět netrpělivě očekává další milníky, které nám Venus Aerospace určitě ještě představí.

Více z rubriky Tryskáče

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.