Sociální sítě
Nahoru

V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?

Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambiciózní iniciativa od společnosti URB, slibuje transformaci 72 kilometrů pobřeží v zelený ráj se sty miliony stromů.

Dubaj už dlouho vyniká svou ikonickou siluetou a jedinečnými atrakcemi, ale nyní se chystá stát lídrem v oblasti ekologické obnovy. Díky tomuto projektu se město stane vzorem v oblasti propojení městského rozvoje s ekologickou udržitelností. Mangrovy, známé svými schopnostmi zachycovat uhlík a podporovat mořský život, budou hrát klíčovou roli v tomto procesu.

Ekologická dimenze tohoto projektu je úžasná. Podle Designboomu bude každý strom schopen absorbovat 12,3 kg CO2 ročně, což povede k odstranění 1,23 milionu tun CO2 za rok. To se rovná emisím z 260 000 benzinových aut. Iniciativa je v souladu s ambiciózním plánem Dubai 2040, který má za cíl učinit z Dubaje jedno z nejodolnějších měst na světě.

Projekt není jen o ekologii – zahrnuje také edutainmentové prvky, jako je Mangrove Visitor Hub, který zdůrazňuje důležitost mangrov. Botanické muzeum a centrum pro ochranu přírody budou podporovat výzkum a vzdělávání. Podle Baharasha Bagheriana, CEO společnosti URB, tento projekt stanovuje globální standard, jak mohou města vyvažovat potřeby planety s potřebami lidí.

Nyní ve fázi výzkumu a návrhu, Dubaj Mangroves zahrnuje šest pilotních oblastí, které přinesou novou infrastrukturu, včetně sportovních zařízení na pláži, stanovišť pro divokou zvěř a běžeckých a cyklistických tras. Tento projekt bude nejen ekologickým úspěchem, ale také skvělým doplňkem již tak zářivé Dubaje.

Více z rubriky Moře

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.