Sociální sítě
Nahoru

Phil Lassiter a Ida Nielsen jsou hlavními hvězdami letošního Jazz Open Ostrava

Bývalí členové kapely legendárního Prince, jedenáctinásobný držitel Grammy Phil Lassiter a Ida Nielsen, jedna z nejlepších baskytaristek světa, vzdají hold této legendě v hlavním festivalovém večeru, který nese název „Prince tribute show“.

Jazz Open Ostrava je jednou z nejdůležitějších kulturních akcí v Ostravě. Letos proběhne již 18. ročník, konkrétně ve dnech 6. 6. – 20.6. 2024. Díky velké podpoře statutárního města Ostravy a Moravskoslezského kraje se tento festival výrazně zapsal na mapu mezinárodních festivalů konaných v České republice. „V předchozích sedmnácti ročnících jsme dosáhli vysoké umělecké i společenské úrovně a našim cílem je stále více rozmanitěji a kvalitněji rozvíjet tento unikátní projekt,“ říká zakladatel a ředitel festivalu Boris Urbánek.

Prince a Ida Nielsen, zdroj archiv Idy Nielsen

O zahájení festivalu se postará 6. června 2024 v ostravském klubu DOCK kapela -123 Minut. Dnes už legendární kapela, která je nositelem ceny Anděl za Objev roku 1999 a na tuto cenu byli nominováni ještě několikrát v dalších letech. Jako jedna z mála tuzemských skupin slavily „Minuty“ úspěchy také v zahraničí, kde odehrály kolem dvou set koncertů v klubech a na festivalech.

Phil Lassiter, zdroj JOO

Do Síně slávy bude letos uvedena legenda československé hudby Jan Spálený, který 13. června vystoupí v ostravském klubu Parník se skupinou ASPM.

Dne 18. června proběhne živý koncert talentované, mladé bubenice Kristýny Sibinské se skupinou Last Phrase v Českém rozhlase Ostrava. Kristýna Sibinská je vítězkou mezinárodní soutěže Hit Like A Girl Internation Drum Contest.

Dne 19. června v klubu DOCK bude tradiční Jam session, tentokrát s hvězdným Philem Lassiterem a jeho kapelou.

Vyvrcholení Festivalu Jazz Open Ostrava bude 20. června a již tradičně proběhne na nádvoří Slezskoostravského hradu. Letošního festivalový večer bude věnován legendě světové hudby a nese název „Prince tribute show“.

Boris Urbánek a BBC, zdroj JOO

Prince nebo také The Symbol, původním jménem Rogers Nelson, zpěvák, multiinstrumentalista, tanečník, skladatel, textař, filmový producent i režisér v jedné osobě. Umělec, který rozboural hranice mezi žánry se stal v letech 1978 – 2016 absolutní světovou superstar, kdy nečekaně v 58 letech opustil tento svět. Letos je to přesně 40 let od chvíle, kdy vylétl na 1. místa všech světových hitparád s písní Purple Rain, která se stala zároveň titulní písní stejnojmenného filmu. Hlavními protagonisty festivalového večera budou dva umělci, kteří s Princem vystupovali během jeho umělecké kariéry. Phil Lassiter, americký trumpetista, zpěvák, multiinstrumentalista, aranžér, producent a 11x Grammy ověnčený umělec. Druhou protagonistkou bude Ida Nielsen, která byla v anketě Music Radar zařazena mezi 10 nejlepších baskytaristů na světě. Stejného názoru byl nejspíš už v roce 2010 Prince, který Idu pozval do své kapely The New Power Generation. Oba dva umělci představí speciální program pro Jazz Open Ostrava 2024.

Celý večer na Slezskoostravském hradě zahájí kapela Boris Band Combination. Kapelník a skladatel Boris Urbánek si navíc pozval speciální hosty z USA – perkusistu Michito Sancheze a trumpetistu Omara Kabira.

Více informací o letošním festivalu naleznete na: www.jazzopen.cz

Více z rubriky Hudba

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.