Sociální sítě
Nahoru

Horní stanice lanovky na Dachstein se stala „energetickým krystalem“

Květen přináší mnoho nového: kompletně zrekonstruovaná horní stanice lanovky na Dachstein oslavila včera, 23. května, své oficiální znovuotevření – proměnila se v „energetický krystal“. Díky fotovoltaickému opláštění na třech stranách fasády bude až 80 % energie potřebné pro provoz horské stanice vyráběno přímo na místě. K novinkám patří i restaurace s 280stupňovým výhledem a barem nebo nová atrakce s vyhlídkou, „dachsteinský žebřík do nebe“. Od 24. května si mohou návštěvníci Dachstein opět naplno vychutnat.

Od září 2023 probíhají práce na pravděpodobně nejvýše položeném stavebním projektu v Rakousku, a to v oblasti Schladming-Dachstein ve výšce 2 700 metrů. Stará horní stanice lanovky byla až na ocelové lešení kompletně rozebrána, aby mohla být během několika měsíců znovu postavena. „Návštěva ledovce Dachstein bezpochyby patří k absolutním vrcholům dovolené v regionu Schladming-Dachstein. Přestavba horské stanice, která vznikla v roce 1969, představuje důležitý krok k tomu, aby tato budova vyhovovala dnešním standardům kvality – s důrazem na udržitelnost a moderní komfort. Nové atrakce, jako například „dachsteinský žebřík do nebe“, nabízejí našim hostům nezapomenutelné zážitky,“ vysvětluje Dir. Georg Bliem, jednatel společnosti Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH.

Při slavnostním znovuotevření horní stanice lanovky zde představil hned několik pozoruhodných novinek. První se týká energetického zásobování: na východní, západní a jižní straně budovy byl instalován fotovoltaický plášť. Na ploše 633 metrů čtverečních bylo instalováno celkem 338 modulů, které budovu promění v „energetický krystal“. Při očekávané roční produkci přibližně 100.000 kWh tak stanice vyrobí až 80 % energie potřebné pro svůj provoz.

Nová restaurace v horní stanici lanovky na Dachstein zaujme zvenčí i zevnitř. Restaurace disponuje přibližně 230 místy a nabízí 280stupňový výhled na působivou horskou krajinu. Abyste si mohli vychutnat snídaně při východu slunce a fondue při jeho západu, vznikne zde samostatný, oddělitelný rautový prostor s otevřenou kuchyní. V nejvyšším patře stanice se bude nacházet nový bar, kde si budete moci vychutnat malé občerstvení a nápoje při pohledu na majestátní jižní stěny Dachsteinu. A to jak z útulného interiéru, tak i z venkovní terasy. K dispozici bude navíc i místnost pro pořádání seminářů a akcí, která se stane pravděpodobně nejvýše položeným místem pro pořádání eventů ve Štýrsku a Horních Rakousech.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.