Sociální sítě
Nahoru

Livigno nabízí neuvěřitelných 1 500 km turistických tras

Livigno, ležící v malebném prostředí italských Alp, láká milovníky přírody, aby prozkoumali rozsáhlou síť místních turistických stezek. Tento region, často přezdívaný „Malý Tibet“, se pyšní 1 500 kilometry tras, které se vinou nedotčenými lesy a alpskými loukami, a nabízejí osvěžující únik do náruče přírody.

Turistické stezky v Livignu jsou přizpůsobeny všem úrovním, od pohodových procházek až po náročné výstupy, a poskytují jedinečné zážitky. Trasy, které lze zdolat pěšky nebo s využitím lanovky, vedou až do nadmořské výšky 3 000 metrů a skýtají úchvatné výhledy na okolní krajinu.

Ráj pro milovníky pěší turistiky

Rozmanité stezky v Livignu se klikatí klidnou krajinou, kde si turisté mohou užít čerstvého horského vzduchu a propojit se s přírodou. Trasy jsou promyšleně navrženy tak, aby byly přístupné pro každého. Rodiny se mohou těšit na tematické krátké túry, které poskytují jedinečnou příležitost poznat místní flóru a faunu během půldenních výletů.

Pro ty, kteří hledají náročnější dobrodružství, se Livigno může pochlubit 22 vrcholy přesahujících 3 000 metrů. Deset z těchto ikonických vrcholů, včetně Cima Cavalli, Cima Fopel a Monte Breva, je vybaveno QR kódy, které jsou přístupné prostřednictvím aplikace MyLivigno. Tato aplikace umožňuje turistům dokumentovat své výstupy a vytvořit si digitální „vrcholový deník“, aby mohli znovu prožívat svá vysokohorská dobrodružství.

Alpská jezera a rustikální kouzlo

Milovníci jezer naleznou v Livignu skutečnou pokladnici přírodních krás – po celém regionu se nachází šest nádherných alpských jezer, z nichž každé má svůj vlastní jedinečný půvab a láká turisty k prozkoumání břehů a ponoření se do klidného prostředí.

Mezi těmito jezery vyniká Lago Nero, známé svou tmavě vodou barvou, která zrcadlí okolní hory a vytváří výrazný kontrast s živou zelení. Jezero Lach da li Mina, ležící uprostřed alpského ledovce, nabízí únik do srdce hor, zatímco jezero Lach dala Valeta láká návštěvníky křišťálově čistou vodou zasazenou do malebného údolí.

Pro ty, kteří hledají samotu, představuje Lach da la Forcola řadu vysokohorských jezer nacházejících se ve vysokých nadmořských výškách, jejichž čistá a chladná voda poskytuje osvěžující odpočinek unaveným turistům. Jezero Lach dal Vach zaujme fascinujícím tyrkysovým odstínem, který je výsledkem přítomnosti fosforečnanu měďnatého v jeho vodách.

Sbírku doplňuje Lach dal Mont, jedno z největších jezer v Malém Tibetu, obklopené rozlehlými loukami a nabízející úchvatný výhled na okolní vrcholy. Turisté si zde mohou užít klid nedotčené přírody, či se zastavit k odpočinku a regeneraci v jedné z tradičních chatek baitel, nacházejících se na břehu jezera.

Baitel Tour: panoramatická výprava po horských boudách

Kromě malebných jezer a vrcholů Livigno nabízí návštěvníkům možnost vydat se na malebnou Baitel Tour – cestu objevování skrytých horských boud „baitel“. Baitely jsou malé chaty ze dřeva a kamene přístupné veřejnosti, vybavené kuchyní, kamny, stolem a venkovními lavicemi, které poskytují ideální místo k odpočinku a vychutnání si jídla uprostřed krás přírody.

Tůra začíná na vrcholu Carosello 3000 a vede po stezce, která je obklopena několika půvabnými baitely. Od kultovního Baitel del Madonon až po rustikální Baitel del Canton budou turisté procházet úchvatnou krajinou, včetně strmých sestupů a klikatých cest přes svěží louky a husté lesy. Tato přibližně tříhodinová trasa nabízí panoramatické výhledy, jako žádné jiné. V první části cesty se jim otevírá 360° výhled na majestátní hory. Jak stezka pokračuje, dobrodruzi se ponoří do krajiny připomínající pohádku s místní faunou, dřevěnými chatami a malebnými loukami. Pozor: Tato trasa je poměrně dlouhá a náročná, zejména kvůli strmým sestupům. Doporučujeme turistům postupovat opatrně a ujistit se, že jsou na nadcházející dobrodružství dostatečně připraveni.

Gastronomické lahůdky a kulturní dobrodružství

Stezky v Livignu jsou lemovány typickými malghe, alpskými statky, kde mohou návštěvníci ochutnat autentické místní speciality z čerstvých regionálních surovin. Tyto statky také nabízejí praktické zážitky, jako je návštěva teletníku, dojení krav a koz a prohlídka procesu výroby sýrů, jež je zakončena ochutnávkou lahodných mléčných výrobků.

Trailový běžecký ráj

Livigno představuje ráj pro milovníky trailového běhu s bohatou nabídkou tras vhodných pro všechny úrovně zdatnosti. Běžci zde mohou prozkoumávat přírodní krásy regionu, od mírných tras v blízkosti vesnice až po náročné vertikální stezky dosahující vrcholů vyšších než tři tisíce metrů nad mořem. Mezi těmito trasami zaujímá významné místo Livigno Skymarathon, který láká běžce svými nádhernými panoramatickými výhledy a náročným terénem.

Tato trasa o délce přibližně 34 kilometrů a s převýšením přibližně 2 700 metrů běžcům poskytuje neopakovatelnou zkušenost, umožňující jim obdivovat 360° panoráma majestátních hor a rozmanitých ekosystémů, od alpských luk po skalnaté hřebeny. Závod Livigno Skymarathon, konaný každý rok v červnu, přitahuje účastníky z celého světa, kteří touží zdolat tuto úchvatnou vysokohorskou trasu. Stezka je však dostupná po celý rok i pro zdatné běžce, kteří chtějí vlastními silami překonat výzvu mimo závod a prožít jedinečnou krásu a náročný terén vlastním tempem.

Ať už toužíte po klidných túrách, výzvě vysokohorských výstupů nebo vzrušení z trailového běhu, Livigno nabízí jedinečný zážitek. Objevte krásu italských Alp, zlepšete si náladu a vytvořte si v tomto turistickém ráji vzpomínky na celý život,“ komentuje Luca Moretti, generální ředitel turistického sdružení Livigno.

Více z rubriky Hory

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.