Sociální sítě
Nahoru

Týmový půlmaraton pro všechny se znovu rozběhne pod mrakodrapy v Praze na Pankráci

Vedra pominula, přichází babí léto, čas běžců… Vezměte rodinku nebo kámoše z práce či hospody a rozběhněte se už nejpozději v sobotu (14. 9.) po obědě. V Praze na Pankráci v parku pod mrakodrapy láká týmový půlmaraton, oblíbený Craft Team Running. Už sedmým rokem.

Kdo snad ještě nezná, připomeňme si pravidla: Půlmaratonská trať (21, 094 km) se tu běží na necelém mílovém okruhu. Čtyřčlenné družstvo, ať už mužské, ženské nebo mix (2+2), může libovolně střídat své lidi na jednotlivých šestnácti úsecích.

Jen si to představte: váš nejlepší běžec získá náskok, ale druhý a třetí začnou ztrácet. Nasadíte ho raději ještě víckrát, nebo vsadíte na jeho méně, ale rychleji zaběhnutých úseků? A dokážete ho přesvědčit, už znaveného, ještě do posledního kola, aby se vydal domrtva? Anebo naopak vyrazí co nejlíp hned zpočátku a pak bude věřit, že jeho spoluběžci udrží náskok? A najmete si „neběžícího“ kouče, nebo to zvládne rozhodnout kapitán na trati či vf předávkovém depu? Nabízí se tolik variant.

Podél trati to vře, náladu šponují dýdžejové… Není to jen prosté rozdělení půlmaratonské distance na kratší úseky, ale skutečná intervalová štafeta. Nejlepší formace dvojčat Svobodových vedená olympijským vítězem v pětiboji Davidem dokázala před šesti lety na smíchovské Portheimce zdolat trať rychleji než aktuální světový rekordman Jacob Kiplimo (54:14 versus jeho 57:31 z roku 2021). Obhájci loňského prvenství, kvarteto trenérů Běžecké školy Prahy 4 pod názvem Školáci, bude znovu (v rámci možností) připraveno. Loni se tu ukázala i bývalá reprezentační atletka Naďa Koštovalová, která přivedla své svěřence z mezinárodní školy v Nebušicích. Jednou tu běžel s maminkou Evou i Štěpán Šebrle, syn olympijského vítěze v desetiboji, nyní fotbalista ligové Dukly.

„Pěkně se proběhneme a můžeme strávit čas s rodinou, to je hlavní,“ hodnotil spokojeně Dušan Erbs z vítězného týmu. Ve Family Runu běžel s dcerou Sofií, mistryní světa v canicrossu. Na stupních vítězů jim pak aplaudovali i žena Kateřina a synek Sam. Hlavně se tu totiž jedná o vpravdě pohodový závod v rodinné atmosféře, kde se potkávají na trati (a v depu) světoví šampioni i s třeba prostorově výraznějšími nadšenci, žádný strach.

Má za sebou už šestiletou zážitkovou tradici v Praze, Plzni, na Lipně nebo ve Zlíně. „Ukazuje se, že štafetové závody mají stále větší potenciál. Kde zažijete týmového ducha v takhle individuálním sportu? Chceme se snažit rozběhat i ty, kteří se sami na velký závod třeba ještě necítí, utužit party lidí, co si spolu chodí zaběhat, anebo dát společný závodní pocit dětem s rodiči,“ říká Martin Dvořák, ředitel závodu.

Jde vskutku až skoro spíše až o běžecký happening. Běhá se nejen celý půlmaraton, ale i desetikilometrová trať na osmi úsecích, ta je „doběhnutelná“ opravdu pro všechny. Nechybí ani Family Run pro dvojice rodič-dítě (700 + 300 metrů) se startovným zdarma. Běžcům tu minule zahrál a zapěl po doběhu i Marek Ztracený.

Family Run si můžete přidat vždycky a klidně jako rozcvičku, zde startuje ve 13.45. Závod (vyběhne ve 14) nabízí ideální možnost také pro utužení rodinných nebo byznys vztahů, pro firemní týmy je připravena navíc širší nabídka služeb i možnosti prezentace. Startovné je zdarma, to vůbec neřešte, akci jako řadu dalších sportovních projektů podporuje městská část Praha 4, starosta Ondřej Kubín se sám pravidelně účastní. „Idea se nám líbí od samotného počátku a jsme přesvědčeni o její životaschopnosti,“ dodává Vít Šerý, marketinkový manažer firmy Vavrys, zajišťující na českém trhu i distribuci švédské značky Craft. Ta se, jak známo, kromě prádla, věnuje úspěšně i běžeckému segmentu, který zde můžete otestovat.

V parku na Pankráci se běží opět v rámci bohatého volnočasového programu Kavky 4 sport, který letos přinese novou pumptrackovou dráhu se show hvězd i workshopy pro bikery – začátečníky. K tomu i představení aktivit dalších sportovních klubů z Prahy 4 i dobré jídlo a pití

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz