Sociální sítě
Nahoru

Amuni: Sicilská pizza s výhledem na Vltavu

Gourmet pizzeria Amunì není na pražské gastronomické scéně žádným nováčkem – svou první pobočku otevřela již v roce 2017. Letos k ní přibyla další, jež vznikla na Smetanově nábřeží. I zde si hosté mohou vychutnat pizzu z pomalu kynutého těsta a další pokrmy typické pro italskou kuchyni. Elegantní interiér navrhli designéři z ateliéru dvoutakt.

Zakladatelem konceptu a autorem receptur je Sicilan Massimo Giuliana. Vystudovaný geodet otevřel svou první pizzerii v roce 2010 v italské Bologni. Již zde kladl důraz na pomalé kynutí těsta z mouky mleté mlýnským kamenem a na vysokou kvalitu všech dalších surovin. Během uplynulé dekády pak Massimo Giuliana pomáhal vybudovat okolo dvaceti dalších restaurací v Itálii, Velké Británii a Belgii. Právě v belgických Bruggách vznikl koncept Amunì, který se v roce 2017 dostal i k nám do Česka.

První česká pobočka gourmet pizzerie Amunì otevřela na Břevnově, odkud se později přesunula na Vinohrady. Letos k ní přibyla další, kterou hosté najdou na Smetanově nábřeží, přímo naproti Novotného lávce. Koncept obou podniků je v podstatě totožný. Nabídka staví na pizze připravované z pšeničného kvásku podle vlastní receptury a pomalu kynutého těsta. Drobný rozdíl mezi oběma pobočkami ale přeci jen je. Zatímco ta vinohradská disponuje dětským koutkem a nahrává tak spíše rodinným setkáním, ta na Starém Městě je ideálním místem pro pracovní obědy či večeře.

Lokace v centru Prahy, kousek od Karlova mostu, je turisticky exponovaným místem. My bychom však rádi, aby si výhled na Vltavu u nás mohli užít i místní. Ať už při romantické večeři během tzv. zlaté hodinky, nebo během oběda se svými business partnery, kdy centrum města bývá pro všechny strany nejlépe dostupné,“ uvádí Katarína Sommerová, jednatelka Amunì Česká republika.

O kvásek, těsto a výrobu pizzy se v pobočce na Smetanově nábřeží stará zkušený pizzaiolo ze Sicílie. Kromě klasické pizzy, jakou je například Margherita, Napoli nebo Quattro formaggi, mají hosté možnost ochutnat i pizzu gourmet. Tyto pizzy jsou speciálně tvarované a mají vyšší, křupavý okraj. Za zmínku stojí kombinace se sušenou šunkou San Daniele, mozzarellou burrata a fíkovou hořčicí nebo s gorgonzolou, speckem, vlašskými ořechy a medem. Poslední kategorií jsou pizzy sezónní a speciální, díky kterým hosté poznají tradiční vůně a chutě italských regionů se zaměřením na Sicílii. Ty obsahují suroviny dovezené přímo z Itálie jako guanciale z černého prasete z pohoří Monti Nebrodi, sýr taleggio nebo kapary pocházející ze sicilského ostrova Pantelleria. Všechny pizzy – klasické, gourmet i speciální – jsou z kváskového těsta.

Kromě toho mohou hosté vyzkoušet i další pokrmy typické pro italskou kuchyni jako pasta carbonara nebo lasagna classica. Nechybí ani sladká tečka – pistáciové tiramisù, cannoli s ricottou nebo domácí gelato, které si zde sami vyrábějí.

Na samotnou restauraci navazuje tavola calda inspirovaná pouličními krámky v Palermu. Jedná se v podstatě o snack bar s nabídkou rychlých jídel do ruky pro ty, kdo nemají času nazbyt. Ovšem i zde používají kvalitní italské suroviny a pizza odtud chutná stejně jako v sousedící restauraci. Výhodou této části je také delší otevírací doba, hlad zde můžete zahnat i po půlnoci.

Součástí je také gelaterie nabízející zhruba patnáct příchutí, které se pravidelně obměňují. Celkem jich má Amunì v zásobě okolo stovky včetně tradičních italských jako lískový oříšek, Malaga, Zuppa Inglese a podobně. Gelato i sorbetto vzniká přímo v provozovně na Smetanově nábřeží.

„Italská gastronomie, to je kombinace jednoduchosti a kvalitních surovin. Neděláme nic zvláštního, pouze se držíme této zásady. Proto jsme kromě pizzy začali dělat i pravé italské gelato. Pravidelně jezdíme do Itálie, kde sledujeme trendy a ty pak přinášíme do Prahy,” uvádí zakladatel Amunì Massimo Giuliana.

Podobnou péči jako kvásek dostal v nové pobočce i interiér. Finální podobu mu vdechli Max Koreis a Roman Mareš z ateliéru dvoutakt, kteří se snažili co nejvíce přiblížit atmosféru Sicílie. Proto zvolili cihlovou podlahu, dřevěné stoly a vyplétané židle, které doplnili živými olivovníky. Nepřehlédnutelnou dominantou podniku je pak zakřivený bar s luxfery. Restauraci a sousední tavola calda s gelaterií tvoří dva samostatné prostory, architekti je však opticky propojili pomocí skleněné výplně.

Nechte se Amunì nalákat na jejich gourmet pizzu, domácí gelato elegantní interiér evokující sicilské podniky a výhled na Vltavu. Pobočka na Smetanově nábřeží má otevřeno denně, od 12 do 23 hodin.

Více z rubriky Restaurace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz