Sociální sítě
Nahoru

Vulcain se vrací do ČR

Přenesme se zpět do roku 1858. V malém švýcarském městečku La Chaux de Fonds byly položeny základy značky, která vtrhla jako vulkán do hodinářského světa a pořádně tam rozvířila vody. Základy položil hodinář Jacque Ditisheim, společně se svými syny Gaspardem, Aaronem a Mauricem. Nutno říci, že firma se začala náramkovými hodinkami zabývat až ve 40. letech, kdy rostla potřeba užití ve druhé světové válce. Do té doby byly jejich prioritou hodinky kapesní.

Hodinky do nepohody i do Bílého domu

Značka Vulcain pomalu ale jistě začala psát historii, která je opravdu bohatá a jejich hodinky se staly oblíbené mezi prezidenty, potápěči a nadšenci po celém světě. V roce 1947 značka představila světu svůj přelomový in-house strojek vlastní výroby. Práce na V120, jak znělo označení strojku, trvala celých pět let a jednalo se o manuální budík, uložený do hodinek. Na světě byl první model Cricket, neboli cviček, jak by zněl překlad.

Jméno bylo příhodné a právě tento model lze označit jako prezidentské hodinky. Praktického budíku se dosáhlo kladívkovým mechanizmem, který rozezněl dvojité dýnko pro lepší slyšitelnost. To co začal americký prezident Harry S Truman se stalo tradicí a Cricket můžeme spatřit u dalších nejvyšších hlav jako Barack Obama, Donald Trump, Jimmy Carter, Bill Clinton, ale třeba i Mikhail Gorbachev a Pierre Aubert. Jakou lepší reklamu si přát, že?

Poctivá hodinařina plná inovací

Vulcain se však nebál experimentovat ani ve sportovních oblastech. Cricket Nautical byl jasným důkazem toho, že i hodinky lze využít jako plnohodnotný potápěčský počítač, který potápěče upozorní na včasné a bezpečné vynoření na hladinu. K vykonávání dekompresních zastávek pomůže dekompresní tabulka, která je umístěna přímo v ciferníku a lze ji nastavovat pomocí korunky. Tomu, že budík bude slyšet i pod hladinou napomáhá zesílené dýnko ze třech částí.

Další z významným vývojářských úspěchů lze považovat Exactomatic. Ten má z úkol vyrovnávat tření na ose vyvažovacího kola ve všech polohách úpravou koncových kamenů Incabloc. To poskytuje pravidelnější amplitudu, díky čemuž strojek dosáhne větší přesnosti a stabilitu v chodu.

Pevné postavení na trhu

Vulcain si upevnil své postavení v hodinářském světě a získal řadu ocenění. Již v roce 1889 si odnesl první cenu za Grand komplikace v pařížské World Fair, v roce 1893 ocenění za vysoký hodinářský standard v komplikacích v Chicago World Fair a mnoho dalších, které následovaly. Vysoké hodinářské komplikace a precizní zpracování nejsou Vulcainu cizí a nezaleknou se ani královských komplikací, jako je tourbillon. Stejně tak lze v jejich kolekcích najít i drahé kovy, jako například zlato.

Bohužel quartzová krize poznamenala i takového velikána, jakým Vulcain byl. Přesto se roku 2002 v Le Locle rozhodli postavit firmu zpět na nohy a díky tomu ji fanoušci po celém světě mohou nadále obdivovat. Příchod zpět na scénu byl velkolepý. Vulcain si připravil první hodinky s budíkem a Tourbillonem v jednom, tzv. Imperial Gong a ukázal, že umí skloubit vlastní vynález s nejprestižnější hodinářskou komplikací.

Pokud hledáte mistry svého řemesla, stačí se podívat na e-shop helveti.cz, nebo navštívit naši holešovickou prodejnu na adrese Dukelských hrdinů 3 a prohlédnout si kolekci osobně. Helveti je exkluzivním prodejcem této značky.

Autor: Patrik Zdvíhal

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz