Sociální sítě
Nahoru

Instalace sklárny Moser „Born of Sand“ představí novinku od Jana Plecháče na letošním Designbloku

Moser, renomovaný český výrobce ručně foukaného skla, se letos zúčastní Designbloku (2.–6. října 2024) v prestižním prostoru Jízdárny Pražského hradu. V rámci své instalace „Born of Sand“ vzdá hold základnímu prvku sklářského umění – písku. Expozice bude rovněž místem premiéry nové vázy Drop, kterou navrhl Jan Plecháč, umělecký ředitel sklárny.

Instalace sklárny Moser oslavuje samotný počátek sklářského umění – písek, který se díky dovednostem mistrů mění v nádherné křišťálové objekty. V centru expozice stojí monumentální blok písku, symbolizující sílu a potenciál ukrytý v každém zrnku této suroviny. Tento základní materiál je základem celého sklářského řemesla. Jak se blok písku postupně rozpadá, odhaluje nejen svou křehkost, ale také hravý charakter, který evokuje vzpomínky na dětství plné pískových hradů a her s bábovičkami.

Nedílnou součástí instalace jsou křišťálové objekty navržené Janem Plecháčem, jež symbolizují svěží a moderní éru sklárny Moser. Klíčovým prvkem expozice je premiéra jeho nové vázy Drop. Zároveň jsou zde vystaveny tajemné objekty zahalené do písku, které vybízejí návštěvníky k objevování a vzbuzují zvědavost ohledně toho, co dalšího Moser chystá. Tyto objekty připomínají dětskou radost z objevování a tvořivost, která je podstatou uměleckého výrazu. Instalace tak spojuje majestátnost s hravostí a ukazuje, že i velké příběhy začínají zrnkem inspirace.

Váza Drop, vytvořená speciálně pro letošní Designblok, zachycuje kouzelný okamžik, kdy kapka vody visí těsně před dopadem na zem. Její tvar vyjadřuje jemnou krásu přírody, oslavuje přirozenou jednoduchost a zároveň přináší odvážný krok do světa geometrické čistoty,“ vysvětluje designér Jan Plecháč.

Ručně foukaná váza Drop je vrcholným dílem moserovských sklářů. Díky jejich mistrovské zručnosti a dokonalému zvládnutí náročných technik vznikl objekt ve dvou barevných odstínech, každý kus je jedinečný a precizně vybroušený do dokonalosti náročným hranařským brusem. Díky promyšlenému designu se světlo skrz vázu rozprostírá, podobně jako skrz kapku vody, a vytváří tak působivé světelné efekty. Váza z čirého křišťálu evokuje něžnost a čistotu kapky ranní rosy, zatímco verze v odstínu berylu vrstveného kouřem připomíná kapku deště padající v temnotě noci.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz