Oslavu pátých narozenin využil wine & champagne bar Autentista k představení několika novinek. První z nich je nové koktejlové menu, které staví na champagne a prémiových destilátech vyrobených z hroznů. Uvedení se dočkalo také víno Cuvée Autentista 2021, jež vzniklo ve vinařství Dobrá vinice. Nejde přitom o jedinou spolupráci s tímto vinařstvím – vinařka Andrea Nejedlíková ve sklepích objevila vína z let 1998–2009, pod nimiž je ještě podepsaný její zesnulý manžel Petr Nejedlík. Tato vína budou nyní k dispozici pouze ve wine & champagne baru Autentista.
První hosty přivítal wine & champagne bar Autentista přesně před pěti lety – 10. října 2019. Do povědomí se ihned zapsal nejen svou nabídkou autentických vín a growers champagne, jež patří mezi nejširší v Praze, ale také osobitým interiérem. Stojí za ním architekti Katarína Varsová a Jan Roučka z ateliéru Formafatal, kteří se za tento projekt mohou pyšnit oceněním Interiér roku 2019 v kategorii Veřejný interiér I. „Inspirovali jsme se designem speakeasy barů, současně pro nás bylo zásadní, aby prostor svou atmosférou souzněl s nabízenými víny. Spolu s architekty jsme proto zvolili intimnější ráz, co se týče osvětlení i použitých materiálů v jejich přírodní podobě,“ vysvětluje Antonín Suchánek, jeden ze spolumajitelů Autentisty.
I přes složité covidové roky se Autentista drží svého původního konceptu. Hosté tak mohou vybírat z nezvykle široké nabídky autentických vín a pěstitelských champagne, která aktuálně čítá téměř 400 různých láhví (okolo 300 tichých vín a na 100 champagne). Mezi nimi se dají najít i překvapivé a mimořádné kousky jako například vína z Azorských ostrovů a dalších regionů, které se neřadí mezi typicky vinařské. Přesto i tato vína vynikají svou kvalitou a jsou skutečným odrazem místa svého původu. „Věříme, že víno má zrcadlit nejen čas a místo svého vzniku, ale také umění vinaře. Vybíráme proto vína, která za sebou mají určitou historii a nepodléhají pouze módním trendům. Chceme hostům ukázat, že naturální vína nemusí být nutně jen divná, zakalená a s chuťovými vadami. Námi vybraní vinaři tvoří vína s respektem k životními prostředí, surovině i nápoji samotnému,“ doplňuje Antonín Suchánek.
V loňském roce podnik zprovoznil vlastní kuchyň, která byla v plánu od začátku, ale kvůli pandemii se její vybudování posunulo. K vínu si tak hosté mohou dopřát nejen ústřice či nezbytné prkénko se sýry a uzeninami, ale také francouzskou cibulačku, šneky nebo kohouta na víně. Menu se tedy inspiruje vínem a zeměmi, ze kterých pochází.
Letošní novinkou je pak koktejlové menu obsahující klasiky jako Kir Royal, French 75, Gin & Tonic, Negroni nebo Champagne Cocktail. I zde zůstává zachována návaznost na víno, jednotlivé receptury tak staví na champagne nebo prémiových destilátech z hroznů, jako je koňak nebo gin na bázi vínovice.
U příležitosti svých pátých narozenin představuje Autentista také vlastní tiché víno, Cuvée Autentista 2021. To vzniklo ve spolupráci se znojemským vinařství Dobrá vinice a jedná se o cuvée odrůd Müller Thurgau a Pinot Noir v poměru 1:1. Obě odrůdy zrály společně na vlastních kvasnicích po dobu 10 měsíců ve francouzském dubovém sudu. Výsledkem je autentické bílé víno s minerálním a květinovým charakterem. K ochutnání bude pouze v Autentistovi, lze zde pořídit i celou láhev.
Nepůjde přitom o jedinou spolupráci s vinařstvím Dobrá vinice, které patří mezi průkopníky naturálního vinařství u nás a je spoluzakladatelem spolku Autentisté. Vinařství založil v roce 1992 Petr Nejedlík, později se k němu přidala jeho manželka Andrea Nejedlíková. Po jeho skonu v loňském roce oficiálně převzala vedení vinařství, byť na jeho chodu se podílela už předtím. Co však netušila, že se ve sklepích ukrývají láhve z let 1998–2009, pod kterými je podepsán ještě Petr Nejedlík. Kromě autora a ročníku však nic dalšího není známo. „Andrea nás přizvala, abychom spolu s ní tato vína prošli. Vybrané láhve budeme nyní nabízet u nás v Autentistovi. Sice o nich nemůžeme s jistotou nic moc říct, ale z profesionálního hlediska se jedná o unikátní věc. Dvacetiletá vína z Moravy se opravdu nevidí denně. Věřím proto, že zaujmou i naše hosty,“ láká na jedinečný zážitek Antonín Suchánek.