Restaurace | 4.12.2024 | Marek Zelený

Umělá inteligence zavládla v Tritonu. Hra s ohněm plná překvapení

Restaurace Triton přitahovala hosty hlavně ze dvou důvodů. Tím prvním je naprosto unikátní interiér umělé secesní jeskyně, tím druhým jsou pak chuťově dokonalé a vizuálně nádherné pokrmy šéfkuchaře Tomáše Kohúta. Ale teď přibyl i třetí, dost významný důvod k návštěvě. A to vizionářské zapojení umělé inteligence do přípravy unikátních nealko drinků. Tím se z restaurace Triton zařadila do absolutní špičky evropských trendy podniků.

Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút

Zatímco většina kuchařů se Umělé inteligence bojí či před ní jen nesměle přešlapuje, Tomáš Kohút z restaurace Triton na Václavském náměstí okamžitě využil příležitosti a zapřáhl ji do svých služeb. A výsledky jsou naprosto nečekané, neboť s pomocí AI mění celý segment nealko drinků, který v posledních měsících roste v tuzemských restauracích nebývalou silou. Proč začal používat služby AI? A co chystá dál? Na to odpovídá v našem rozhovoru.

Proč jste začal používat AI v kuchyni?
Mám pozitivní vztah k technologickým novinkám a zároveň je čím dál těžší najít kuchaře, kteří o své práci přemýšlejí, dělají ji zodpovědně a mají v ní ambice. Lidé obecně ztrácejí chuť přemýšlet. Protože mě má práce baví, rozhodl jsem se tu nepříjemnou část práce šéfkuchaře, jako jsou inventury či kalkulace cen, přenechat programu, který jsem si na to vytvořil. Jen na to občas dohlížím. Je to skvělá pomoc.

Jaký máte obecný názor na AI?
Lidé se bojí věcí, které neznají – vždycky to tak bylo a vždycky bude. AI je do jisté míry nebezpečná, a s tím souhlasím. Nicméně lidé, kteří jsou dostatečně inteligentní, mohou díky AI posunout své hranice možností a kreativity o pořádný kus dál. Je to jako s ohněm. Když jste dost chytří, oheň vám zajistí světlo, teplo, vaření. Když jste hloupí, může vám oheň vzít vše. Takže otázka zní: co je nebezpečné? Oheň, nebo člověk, který s ním neumí pracovat?

Jak vás napadlo vytvořit algoritmus na rozpoznávání chutí pro AI?
Na začátku jsem narazil na velký problém – aby bylo možné něco s něčím spárovat, musíte vědět, jak chutná pokrm, ke kterému chcete drink párovat. V mém případě AI musí umět rozlišit mezi mou svíčkovou a svíčkovou od jiného šéfkuchaře. Takže prvním krokem bylo vymyslet algoritmus, díky kterému to AI zvládne. A to se povedlo dokonale.

Proč jste zvolil právě nealko párování?
Je to aktuální téma. Statistiky jasně ukazují, že konzumace alkoholu postupně klesá, a naopak stoupá zájem o nealkoholické alternativy. A v Česku těch možností moc není. Nabídnou vám Sprite nebo Colu, fermentovanou limonádu nebo vám barman něco namíchá. Nechtěl jsem jít po vyšlapané cestě, ale chtěl jsem vytvořit něco vlastního, originálního.

Jaké jsou první reakce?
První reakce u prvního drinku byla od našeho pana ředitele. Ochutnal první párování a oba jsme beze slov věděli, že tohle je správná cesta. A když jsme po pár dnech udělali prezentaci pro gastro odborníky, měla velký úspěch a velmi pozitivní ohlasy, takže bylo jasné, že do toho půjdeme.

Jaké projekty plánujete uskutečnit ve spojení s AI?
Každý z nás má na jazyku jiný počet chuťových buněk, proto se říká „sto lidí, sto chutí“. Někteří mají rádi hořkou čokoládu, jiní upřednostňují mléčnou. Pracuji na sérii otázek propojených s mým algoritmem TC10, na jejichž základě vám pak doporučíme menu nebo konkrétní jídla, která by vám měla nejvíce chutnat.

Co podle vás nejvíce chybí české gastronomii?
Odvaha a zdravý rozum! Existuje pár desítek šéfkuchařů v Česku, kteří mají odvahu zkoušet nové věci, a je příjemné sledovat a ochutnávat jejich práci. Bohužel pak je tu druhá strana mince – drtivá většina podniků vaří to samé, takže lidé musí jíst dokola stále stejná jídla.

A jak vnímáte nedostatek kuchařů?
Je to čím dál horší. Kuchařům se nechce pracovat, natož přemýšlet nad svou prací. Často se setkávám s tím, že kluk, co má akorát maturitu, by chtěl 100 tisíc čistého, volné víkendy a ideálně home office. Lidé chtějí být hned po škole bohatí, úspěšní a nejlépe vůbec nepracovat. Ale kuchařina je dlouhodobý projekt! Musí být náročná a tvrdá, aby vás naučila pokoře a respektu, což jsou základní kameny profese. Bohužel, dnes mnoho lidí ze sebe raději udělá šaška v televizní show a tváří se, že umí vařit, místo aby se naučili pokoře, respektu a samotnému řemeslu.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz