Domácí bar | 9.12.2024 | Marek Zelený

Jak na dokonalý sváteční přípitek? Nespěchat

Blíží se ty nejkrásnější svátky, kdy bilancujme nad uplynulým rokem a trávíme čas se svými nejbližšími. Je to ideální chvíle k tomu zvolnit, nespěchat a užít si přítomný okamžik, protože čas je to nejcennější, co máme. Právě to perfektně odpovídá filozofii Bohemia Sekt Prestige, prémiových sektů ze Starého Plzence, které si při svém vzniku dávají opravdu na čas.

Základem výtečného sektu je kvalitní víno nebo častěji cuvée, tedy kombinace několika vín, většinou různých odrůd. Mezi ty nejoblíbenější patří ryzlinky, Chardonnay a Rulandské bílé či modré. Už na vinicích je čas zásadním faktorem. Hrozny se nechávají dozrát přesně tak, jak potřebují – ne málo, aby byly správně vyzrálé, a také ne moc, aby si zachovaly pikantní kyselinku.

Aby se pak z tichého vína stalo víno šumivé, je třeba zapojit kvasinky, které staroplzenecké sklepmistry učil před více než 70 lety používat francouzský odborník Louis Girardot.

Ty společně s tirážním likérem (tj. směsí vína a cukru) odstartují tzv. druhotné kvašení. Pro řadu sektů Bohemia Sekt Prestige se využívá tradiční metoda, při níž sekt zraje přímo v lahvi. Díky ní vznikají sekty plnější chuti a výraznějšího charakteru. Každá lahev pak ve sklepích zraje minimálně dvanáct měsíců, ale některé i více než 3 roky, aby sekt získal příjemný buket a jemné perlení zdůrazňující jeho chuťové tóny.

Čas ve zdejších sklepích zkrátka plyne o dost volnějším tempem. A je důležitý nejen při vzniku šumivého vína, ale i při jeho vychutnání. Stálicí novoročních oslav a slavnostních večeří je sekt nebo šampaňské. Lahev bublinek otevře na Silvestra 68 procent lidí, dalších 6 procent volí jeho nealkoholickou variantu*. Správná příprava a servírování doladí přípitek k dokonalosti.

1) Vychladit, nemrazit
Základem každého přípitku je správné vychlazení sektu, které potřebuje svůj čas. Lahev dejte do vodorovné polohy do lednice ideálně den předem. Nikdy ji nedávejte do mrazáku, jelikož by se tento teplotní šok neblaze projevil na chuti. Správná teplota podávání sektu je mezi 4 a 6 °C.

2) Do správné sklenky
Sekt se tradičně pil ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, ale v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. Jejich tvar zajistí dlouhotrvající perlení a lépe se v nich rozvine vůně sektu.

3) Bez nechtěných explozí
Pokud sekt odpočíval na chladném místě, máte polovinu úspěšného otevření lahve za sebou. Tu druhou tvoří správná technika. Nejprve odstraňte kapsli a otočením očka drátěné spony (agrafy) ji lehce uvolněte. Lahev držte nakloněnou zhruba pod úhlem 45 stupňů. Uchopte korkovou zátku i s agrafou do dlaně a druhou rukou pomalu otáčejte lahví jedním směrem až do uvolnění korku. Sekt nalévejte přibližně do poloviny sklenky.

4) Správně zvolená slova
Výjimečnou chvíli pak dotvoří správně zvolená slova. Pamatujte, že přípitek se pronáší vestoje. Ťukání není nezbytné, sklenice stačí jen pozvednout a podívat se navzájem do očí. Už víte, na co si letos připijete?

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz