Sociální sítě
Nahoru

Enoteka Toninni – domácí kuchyně a vína z Apulie pod Pražským hradem

Do gastronomické mapy Prahy se v těchto dnech zapsal nový podnik, kam se hosté zaručeně budou vracet na vynikající autentickou apulskou kuchyni. Pod starými zámeckými schody, v ulici U Železné lávky 14, otevřela útulná rodinná enotéka Toninni. Můžete sem zajít na brzkou snídani (otevřeno od 7:30), rychlý oběd i příjemné večerní posezení ve zcela neformálním prostředí. Duší podniku je majitelka Veronika Chotěborská spolu se svým partnerem Giuseppem Ruggierem, který z Apulie pochází.

Giuseppe Ruggiero vybírá suroviny, stará se, aby vše fungovalo, Veronika Chotěborská sama vaří i obsluhuje. Jihoitalská kuchyně se pro ni stala vášní a otevření vlastní restaurace naplněním snu. „Dlouho jsem dělala v hotelnictví a za ty roky jsem si formulovala svoje představy, jak by měl jednou můj podnik vypadat. Pak jsem se potkala s Giuseppem, začali jsme spolu vyrábět olivový olej Toninni. Navíc Giuseppe přednáší na univerzitě v Bari o kulturním dědictví středomořské kuchyně, která byla v roce 2011 zapsaná do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, což ještě prohloubilo moji lásku k této kuchyni. A tak jsem si konečně řekla, že už dozrál čas otevřít vlastní podnik,“ říká majitelka nově otevřeného podniku.

V krátké jídelní nabídce, která se bude často měnit, najdete jídla z čerstvých surovin, jež si díky  jednoduché domácí přípravě zachovají své vůně i chutě. Jedná se o autentické pokrmy z Apulie (jihovýchodní Itálie) jako je Chilli Orecchiette s mozzarellou di bufala D. O. P., rajčátky a černou olivou či Tagliatelle se zeleninou a pestem z rukoly. Kuchyně v Apulii je poněkud specifická, protože v ní naleznete vlivy jak arabské, tak i řecké a turecké kuchyně s tím, že ta apulská je méně kořeněná. My Češi jsme zvyklí objednávat z jídelního lístku, pokud však host bude chtít zažít pravou Itálii i co se týče formy stolování, může číšníkovi sdělit, že výběr jídel nechá na kuchaři a nechat se překvapit. Nabídka pokrmů je doplňována o gastronomické speciality, které host může ochutnat a rovnou si i zakoupit domů. Enotéka Toninni nabízí skvělý poměr cena – kvalita.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.