Sociální sítě
Nahoru

Uhrančivý Mercedes-AMG GT3

Mercedes-AMG rozšiřuje svou nabídku pro týmy, které jsou zákazníky oddělení Customer Racing, a představuje nový Mercedes-AMG GT3. Nový model vznikl důsledným zdokonalením globálně úspěšného vozidla pro zákaznický sport z Affalterbachu. Kromě nového vzhledu nabízí optimalizovanou techniku, která posouvá mezi jezdci a týmy oceňované vlastnosti aktuálního modelu GT3 na novou úroveň.

Mnohá opatření zároveň přispívají k dalšímu snížení provozních nákladů. Účast týmů, které jsou zákazníky oddělení Customer Racing, v motoristickém sportu může být díky tomu ještě efektivnější a ekonomicky výhodnější. Nový závodní vůz byl veřejnosti poprvé představen v rámci 24h závodu na Nürburgringu. Po intenzivní testovací a zkušební fázi budou první nové vozy Mercedes-AMG GT3 předány týmům na konci roku 2019 a v roce 2020 nastoupí do své první sezony – u příležitosti desetiletého jubilea programu Mercedes-AMG Customer Racing.

Koncept programu Mercedes-AMG Customer Racing se od samého začátku vyznačuje pozoruhodnými a technicky vyzrálými závodními vozy. Již SLS AMG GT3, s nímž byl v roce 2010 tento program založen, snoubil neobyčejný design s nejkvalitnější závodní technikou. Také v roce 2015 představený Mercedes-AMG GT3 stanovil od začátku nová měřítka v oblastech sportovních výkonů, bezpečnosti, spolehlivosti, ovladatelnosti a ergonomie. Díky těmto vlastnostem se zařadil mezi historicky nejúspěšnější vozidla GT3. S více než 130 prodanými závodními vozy patří tento model z Affalterbachu mezi celosvětově nejoblíbenější produkty v segmentu GT3. Německá značka vysokovýkonných a sportovních vozů představuje nyní novou evoluční verzi úspěšného modelu, nový Mercedes-AMG GT3, který v mnoha oblastech vylepšuje již oceňované přednosti svého předchůdce.

Hospodárnost patří kromě konkurenceschopnosti mezi nejdůležitější faktory pro rozhodování týmů. Vývojáři proto stáli před úkolem snížit provozní náklady na závodní vůz Mercedes-AMG GT3, aby týmy získaly ještě větší jistotu v oblastech plánování a nákladů. Cíle bylo dosaženo mimo jiné prodloužením životnosti motoru. Kompletní revize atmosféricky plněného motoru AMG V8 6,3 litru, který je beztak již proslulý svou spolehlivostí, budou tak nezbytné v ještě vzácnějších případech.

K efektivitě nákladů přispívají také nově vyvinuté díly. Optimalizovaná příď vozidla ještě účinněji chrání oblast chladičů a nově vyvinutý integrovaný rám zvyšuje úroveň ochrany agregátů, uložených v přídi (motor, přední náprava, řízení, atd.). Mercedes-AMG těmito vylepšeními vytváří předpoklady pro to, aby především menší nehody a kolize měly pro týmy za následek nižší – nebo v optimálním případě – dokonce žádné náklady.

Během závodu rozhoduje o výsledku každý úkon. Nový závodní vůz Mercedes-AMG proto nabízí inženýrům a mechanikům mnohá usnadnění. Mezi ně patří mimo jiné rychleji nastavitelný přední spoiler a rychlé nastavení zadního spoileru. Další potenciál pro úsporu času přináší nová vložka čističe vzduchu s vylepšenou přístupností a všeobecné snížení počtu šroubových spojů. Práce na vozidle se tím urychlují, usnadňují a jsou ještě intuitivnější. Zadní příčnou vzpěru nového závodního vozu Mercedes-AMG GT3 lze precizně nastavit. Tím je zajištěno ideální závodní nastavení až do nejmenšího detailu.

Mercedes-AMG představuje také světovou novinku pro závodní vozy. Nový model GT3 je vybaven systémem, jehož prostřednictvím lze automaticky zaznamenávat a vyhodnocovat dobu používání jednotlivých komponentů vozidla. Celý sledovací proces je tím usnadněn, urychlen a zabezpečen. Týmy již nemusejí data zaznamenávat a protokolovat manuálně, nýbrž je mají k dispozici digitálně a v reálném čase. Díky tomu lze precizně určit, zda a kdy se musejí příslušné díly skutečně vyměnit – odpadají tak zbytečné výdaje v důsledku jejich předčasné výměny.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.