Sociální sítě
Nahoru

Na cestách s lovci chutí: Michelinské pivnice i autentický Istanbul

Atmosféra a lidský přístup je důležitým pilířem kvalitní gastronomie. Právě na těchto hodnotách staví vedle špičkového jídla staroměstská legenda La Veranda, jejíž majitel a gastronomický vizionář Jurij Kolesnik téměř každé dva měsíce vyráží za inspirací do ciziny. Jeho poslední dvě cesty vedly do Velké Británie a do Istanbulu. A jaké jsou jeho čerstvé dojmy? „Tentokrát jsme zajeli do Londýna, ale na venkov, kde jsem měl v plánu navštívit několik pubů vyznamenaných michelinskou hvězdou. A byl to úžasný zážitek. Dvě stě let starý pub připravuje moderní gastronomii v tom nejlepším slova smyslu. Používají špičkové suroviny a moderní technologie, což ve výsledku přináší luxusní chuť. A přitom to není žádná art gastronomie,“ popisuje své zážitky Jurij Kolesnik.

Na druhou stranu v podniku stále vládne hřejivá a lidská atmosféra staré, útulné hospody, v níž se cítíte příjemně a uvolněně. Žádná snobská strojenost. Navíc mnoho pokrmů se servíruje v malých porcích na drobných talířích, aby hosté mohli, co nejvíce ochutnávat a mít z návštěvy, co největší požitek,“ vysvětluje Kolesnik s tím, že právě slovo požitek je klíčovým mottem také jeho La Verandy.

V Istanbulu ho nejvíce překvapilo, že zde prakticky neexistuje kosmopolitní kuchyně, nikdo nevaří „Francii či Itálii“, ale i lepší restaurace sázejí na tradiční tureckou kuchyni, připravenou kreativním způsobem. „Přestože používají jednoduché technologie, jídlo je zde v první řadě zážitkem, je plné emocí, vidíte krásné maso, cítíte nádhernou vůni, to jsou věci, které se stále musíme učit,“ dodává Kolesnik, který si společně se svými šéfkuchaři říká Lovec chutí.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.