Sociální sítě
Nahoru

Omáčková olympiáda v Babiččině zahradě

Češi jsou omáčkoví. A nejlepší je… Svíčková, chtělo by se dodat, ale je to opravdu tak? Přestože svíčková patří k národním pokladům a ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba, chutě se mohou měnit. A svíčkové dýchají na záda další skvělé české omáčky, třeba rajská, papriková či hříbková. Jaká nám tedy chutná nejvíce? To už brzy zjistíme díky unikátnímu projektu restaurace Babiččina zahrada, která připravila na letošní březen velký omáčkový souboj.

Základní fáze startuje 3. března a potrvá tři týdny. Každý týden se bude podávat vařené hovězí maso, konkrétně loupaná plec s houskovým knedlíkem a trojící omáček. Celkem se tedy do hry zapojí devět vybraných omáček – konkrétně omáčka koprová, rajská, křenová, hříbková, hořčicová, papriková, česneková, okurková a „na smetaně“ tedy svíčková.

Z každého kola respektive z každého týdne postoupí jedna omáčka do finále. To bude probíhat také celý týden, během něhož hosté rozhodnou, která omáčka skončí na prvním, druhém a třetím místě. „Osobně mám dva favority, a to českou klasiku v podobě svíčkové a pak příjemně navinulou a lehce nakyslou okurkovou omáčku,“ prozrazuje své tipy šéfkuchař Radek David, který celý projekt v Babiččině zahradě v Průhonicích připravil. Ale konečné slovo budou mít samozřejmě jeho hosté.

Historie omáček je u nás velmi dlouhá. Dříve se omáčce říkalo mačka, od slova máčet, a ještě dříve jícha. Obvykle se neservírovala na talíře, ale do mísy postavené doprostřed stolu a vedle kaší a polévek byla třetím pilířem tradiční české kuchyně. Velmi starou omáčkou je bílá křenová omáčka, stejně jako černá omáčka ze sušených švestek či povidel, které se u nás připravovaly již od středověku. Naopak třeba svíčková je poměrně mladá a k jejímu finálnímu doladění došlo až ve druhé polovině 19. století.

Více z rubriky Gastro

  • Japonská gastronomie s dechberoucím výhledem na Prahu

    Střešní terasa hotelu Four Seasons se na letní sezónu opět promění v japonskou restauraci MIRU, kde mohou místní i hoteloví hosté...

    Jan Pešek21.5.2024
  • Předkrmová La Veranda

    Restaurant La Veranda mění menu dle dostupnosti jednotlivých sezónních surovin. Vždy nějaký pokrm z menu nadobro zmizí a nový se objeví....

    Marek Zelený21.5.2024
  • Hostina z lesa

    Restaurant Deer v Michalské ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, se těší velké oblibě. Příjemný interiér, profesionální servis a dechberoucí...

    Jan Pešek20.5.2024
  • Garden party v PRU58

    29. května 2024 se v restauraci PRU58 uskuteční GARDEN PARTY. Zajímavá akce začíná v 18:00 a poté bude následovat bohatý program....

    Jan Pešek20.5.2024
  • Bubliny, kaviár, lanýž a ústřice v PRU58

    21. května 2024 od 18:00 do 21:00 se uskuteční neobvyklá akce ve vyhlášené restauraci PRU58 v pražských Holešovicích. Jak samotný název...

    Marek Zelený16.5.2024
  • S ginem Greenall’s vstříc zelenější budoucnosti

    Oblíbená značka ginů Greenall’s přichází s novou unikátní lahví, která je vlastně papírovým obalem. Díky tomu si můžete dopřát tento jedinečný...

    Marek Zelený16.5.2024
  • Babiččina zahrada stěhuje kuchyň

    Babiččina zahrada je stavení v Průhonicích, kde pod jednou střechou lze nalézt restauraci, konferenční světnici a malý pension. Hlavní dominantou je...

    Marek Zelený13.5.2024
  • Bohemia Sekt ICE 0% na vlně trendů drinků bez alkoholu

    Dlouhé letní dny plné slunce vybízí k nezapomenutelným zážitkům a zábavě s přáteli. Ať už se vydáte k vodě nebo zorganizujete...

    Marek Zelený9.5.2024
  • Bohemian představuje novinky: Bohemian Bitter a Bohemian Spicer

    Značka Bohemian, která reprezentuje českou přírodu zhmotněnou v chuti a vůni, rozšiřuje svoji nabídku hned o dvě novinky: Bohemian Bitter a...

    Marek Zelený9.5.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.