Sociální sítě
Nahoru

Fondy kvalifikovaných investorů Wine Management SICAV a Artefin otevírají Centrum alternativních investic

Fondy Wine Management SICAV a Artefin oznámily vznik nového Centra alternativních investic (CAI). Je to reakce na rychle rostoucí poptávku investorů po vzdělávání a informacích ze světa alternativních aktiv.

Hlavním bodem nové spolupráce je otevření showroomu v Měšicích u Prahy, kde mohou potenciální investoři osobně proniknout do světa špičkových vín, whisky a umění a dozvědět se více o těchto unikátních aktivech. Kromě vzdělávacích seminářů bude CAI nabízet také výstavy umění spojené s ochutnávkami vín a komentovanými prohlídkami obou depozitářů.

„Skvělá vína, whisky a umění jsou často emotivní investicí, která inspiruje a fascinuje již po staletí,“ uvádí Martin Kovář, zakladatel fondu Wine Management SICAV. „Ačkoli poptávka po těchto alternativních investicích každoročně roste, je zřejmé, že mnoho investorů stále nemá dostatek znalostí nebo sebevědomí k tomu, aby začali investovat. Vítáme spolupráci s Artefinem, která nám zásadně pomůže s překonáním této informační bariéry.“

René Rohan, generální ředitel fondu Artefin, dodává: „Ve světě, kde vládnou technologie, poskytuje umění a víno spojení s něčím přirozeně lidským a hmatatelným, co můžete vidět, cítit a ochutnat. Naším společným cílem s fondem Wine Management bude ukázat historii a propojení těchto dvou světů a pomoci investorům podílet se na jejich budoucím růstu.“

Díky dlouhodobým zkušenostem jsou fondy Wine Management a Artefin připraveny poskytovat odborné poradenství v oblasti trhů s uměním, vínem a whisky na nejvyšší možné úrovni.|

Investoři stále častěji hledají cestu, jak diverzifikovat a snížit volatilitu svých portfolií, zejména v době, kdy úrokové sazby klesají a akciové trhy dosahují rekordních hodnot. Jedním z osvědčených způsobů, jak to zajistit, je investování do „fyzických“ aktiv, jako jsou investiční umění, víno či whisky, která za poslední desítky let dosahovala průměrného výnosu 8–10 % s nízkou korelací s akciovými trhy.

Detailní zpráva finančněporadenské společnosti Deloitte Art & Finance Report předpokládá, že poptávka po sběratelských předmětech v následujících letech prudce vzroste – z 1,7 bilionu dolarů v roce 2020 až na 2,7 bilionu dolarů do roku 2026. Důležitým faktem je, že za tímto růstem budou pravděpodobně z velké části stát mladší investoři. Aktuální průzkum Bank of America zjistil, že generace Z a mileniálové jsou připraveni investovat do sběratelských předmětů výrazně více prostředků než starší generace.

Vzhledem k rekordnímu ocenění akcií a blížícím se volbám v USA, jež vyvolávají velké rozpory, je nyní ideální doba, aby investoři využili atraktivních příležitostí na trhu s investičním vínem. „S příchodem druhé poloviny roku 2024 se spojuje více faktorů, které vytvářejí příznivější prostředí pro trh s investičním vínem. Na jedné straně vypadají valuace akcií stále více přepjaté a investoři již snižují svou expozici. Podle poskytovatele dat Lipper Alpha došlo v letošním roce k významným čistým odlivům z amerických akciových fondů. Dosud byla velká část těchto peněz přesměrovávána do dluhopisů a hotovosti. Pokud však inflace nadále zpomaluje a úrokové sazby klesají, očekává se, že investoři zaměří svou pozornost na alternativní aktiva s vyšším výnosem, která jim umožní diverzifikaci a zvýšení výnosů,“ říká Erik Portanger, portfolio manažer fondu Wine Management SICAV.

Na druhou stranu je nabídka investičních sběratelských předmětů omezená. V případě vína se nabídka dokonce snižuje, protože vinice bojují s důsledky klimatických změn. Mnoho odborníků se proto shoduje na tom, že tato unikátní aktiva se v příštích letech stanou stále vzácnějšími a hodnotnějšími. Na trhu s uměním je nepsaným pravidlem, že kvalitních uměleckých děl je vždy méně než bohatých sběratelů, kteří je mohou koupit. Tlak na růst cen trvá po staletí a tento trend bude pravděpodobně pokračovat s nárůstem globálního bohatství.

Více z rubriky High society

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz