Sociální sítě
Nahoru

První čerstvý olio novello je v Praze

Jak jsme zaznamenali, olivové oleje z říjnové sklizně dorazily do Prahy! Tradice prvního olivového oleje se mezi Italy těší oblibě obdobné jako svatomartinská vína.  Na rozdíl od běžných olivových olejů se olio novello zásadně nefiltruje, díky čemuž se v oleji zachovává řada zdraví prospěšných antioxidantů a olej má svěží a intenzivnější chuť a vůni. Jeho sezona začíná v listopadu a končí přibližně v prosinci. Na co se těšit se máme nejen v restauracích! Ve Wine Food Marketu na pražském Smíchově, zaslouženě oceněném jako Prodejna roku 2010, jsme tuto delikatesu mohli na místě ochutnat a ze skleněných nádob „načepovat“ do litrových lahví s tím, že lahve k naplnění jsou k dispozici.

Zvlášť dobrý ročník, řečeno vinařskou terminologií, prožívá Oro, olej z oliv pocházejících ze střední Itálie z regionů Toscana, Umbria, Lazio a Abruzzo. Pěstují se v oblasti bohaté na vápenec, v oblasti s tuhými zimami a suchými léty. Lisují se za studena a olej není filtrován. Má smaragdově zelenou barvu se zlatavými odlesky. Středně intenzivní chuť s trávovým aroma a stopami artyčoku, lehce pikantní s příjemně mandlově nahořklou dochutí. Michelinští šéfkuchaři jej používají k dochucení zeleniny, bruschet, polévek a mas. Litr stojí pouhých 299 Kč.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.