Sociální sítě
Nahoru

Návrat historických hodinek SPARTAK

Mezi jednu z nejdůležitějších etap české hodinářské historie patří zcela jistě výroba ověřovací série prvních československých náramkových hodinek SPARTAK, která spatřila světlo světa před Vánoci roku 1956. Tato série byla vyrobena v celkovém počtu 1 500 hodinek a jednoznačně prokázala schopnost novoměstské hodinářské továrny zahájit výrobu mechanických náramkových hodinek. První prototypy hodinek SPARTAK vznikly v roce 1954. Po úspěšném vyhodnocení ověřovací série byla v roce 1957 vyrobena nultá série v počtu 2000 kusů a v roce 1958 byla zahájena sériová výroba československých náramkových hodinek, ale již pod obchodním názvem PRIM.

Jako připomenutí této události, která stála u zrodu československého hodinářského průmyslu, jeho kvality a následné popularity značky PRIM, připravila akciová společnost Elton Hodinářská speciální limitované edice hodinek SPARTAK 43 vybavený nově vyvinutým mechanickým strojkem s ručním nátahem PRIM kalibr 94.01. Strojek o průměru základny 29,6 mm je vybaven datovým věncem o větším průměru a zcela nově bude u limitované edice použita mikroregulace mechanického oscilátoru. Toto důmyslné technické řešení umožní velice jemně a precizně nastavit přesnou frekvenci kyvů setrvačky. Konečným důsledkem takovéhoto řešení je přesnější a stabilnější měření času. Strojky, určené pro série z drahých kovů budou mít základny a můstky vyrobeny z 18karátového zlata.

Hodinky se 43mm ocelovým pouzdrem budou číslovány na zadním víku ve tvaru No. 001/150 a kódem limitované série. Dále bude možné individuálně doplnit text popisu zadního víka dle přání zákazníka a vyrýt monogram na korunku.

Hodinky budou dodávány s osobním certifikátem a knihou popisující historii hodinek SPARTAK a výroby prvních mechanických strojků v novoměstské hodinářské továrně. Jejich cena bude začínat na 75 000 Kč a objednat je bude možné na www.prim.cz.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.