Sociální sítě
Nahoru

Jaguar posílá do prodeje hybridní supersport

V roce 1992 britská automobilka představila svůj vrcholný model XJ220, který se díky tachometru končícímu na hodnotě 350 km/h stal nakrátko nejrychlejším sériovým vozem světa. Příští rok Jaguar oslaví již 20. výročí této významné události, během které si nadělí vskutku překrásný dárek – produkční verzi hybridního konceptu C-X75, jenž byl představen loni na pařížském autosalonu.

Odkaz na legendární supersport XJ220 ponese novinka nejenom ve svém designu, ale také v nejvyšší rychlosti. Ta má opět vrcholit hodnotou 350 km/h, mnohem působivější jsou však hodnoty akcelerace. Stovku vůz pokoří z klidu za méně než 3 sekundy, na 160 km/h se pak z klidu rozjede za necelých 6 s.

Pokud by jste ve své garáži odkryli hliníkokarbonové panely karoserie, spatříte důvod této rychlosti. O pohon C-X75 se kromě běžného benzinového motoru s menším objemem stará také dvojice elektromotorů, kdy každý z nich je umístěn na jedné nápravě. To mu zaručuje nejenom skvělé jízdní vlastnosti, ale také 50 km dojezd pouze na elektřinu.

Při vývoji bude Jaguar spolupracovat s týmem F1 Williams, který podobnou službu poskytuje již Porsche. I díky tomu bude největším konkurentem C-X75 další hybridní supersport 918 Spyder, jehož sériovou produkci německá automobilka již ohlásila. Ve srovnání s Jaguarem však bude Porsche tuctovým modelem – vyrobí se 918 kusů, každý za cenu 645 000 EUR. C-X75 si však může pořídit pouhých 250 zájemců za částku 700 000 – 900 000 GBP.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.