Sociální sítě
Nahoru

Tady by se Švejkovi líbilo: Švejk Restaurant U Karla

Restaurací, které mají v názvu legendární postavu životního románu Jaroslava Haška, je jen v Praze celá řada. Jedna se však přeci jen liší, a to hned v několika věcech. Tak předně má bohatou tradici. Právě v tomto domě za první republiky fungovala legendární vinárna  U politické mrtvoly. Je tedy možné, že po usazení na vás dýchne Genius loci, který tady zažívali takový velikáni jako Eduard Bass, Vladimír Holan nebo Vítězslav Nezval. Pokud se tak nestane, nemusíte zoufat. Okouzleni místem budete i tak.Sedět totiž budete u pěkných dřevěných stolů, prohlížet si budete stylovou výzdobu kreseb Josefa Lady a více než příjemná obsluha vám přinese plzeňské pivo studené a lahodné, přesně jak to má být. A to za pouhých 35,- dvanáctku a 28,- desítku. Vaše posezení může být v kuřácké části restaurace, nekuřácké, a nebo dokonce v karetním salónku. U ostatních stolů pravděpodobně budou sedět jak cizinci, prahnoucí po pravé české kuchyni, tak i Češi, kteří v centru Prahy ocení správný poměr kvality k ceně.

A jaký je jídelní lístek? Opravdu bohatý! Na začátek vám mohu nabídnout skvělý pivní sýr gratinovaný v anglické slanině a pak v ústech se rozplývající jehněčí roládu s bramborovým knedlíkem a špenátem, ve kterém je dostatek pravého česneku. Pokud však chcete zachovat švejkovskou náladu pusťte se směle do Gulášového kotlíku nadporučíka Lukáše. Nevystydne, neb je samozřejmostí, že pod ním stále plane oheň. Můžete ho neopatrností sfouknout, ale obsluha ve vojenské čepici ho znovu zapálí, „protože voják, který nemá sirky, je co? Je, poslušně hlásím, bez sirek“, ale tato obsluha je vybavená plně. Česká kuchyně je tady jednoduše lahůdková. Marně byste hledali polotovary nebo nešvary v tuzemsku toliko využívané, jako pokrmy z prášku apod. Kvalitní restaurace rovná se kvalitní suroviny. U Karla to tak je, a vy to poznáte po prvním soustu.

A pak tu máme opravdu velmi milé překvapení. Specialitou podniku Švejk Restaurant U Karla je totiž nabídka bezlepkových jídel! Majitel restaurace Jakub Krischke připravil pro své hosty kompletní bezlepkové menu. Od předkrmů přes hlavní jídla, až po deserty. Bezlepkovou dietou se musí stravovat téměř každý desátý Čech, proto je bezlepkové menu podobný vstřícný krok, jako vegetariánské pokrmy. Bezlepkově vám tu připraví více než čtyřicet pokrmů. Takže si můžete pochutnat například na hovězí svíčkové na smetaně, stejně jako pečené kachně s knedlíkem. Švejk Restaurant  U Karla myslí opravdu na všechny, proto doporučuji všem, co nejsou pro vojnu dělaný, Balounovu baštu. 600g vepřového masa, šunky, kachny a klobás jistě plně uspokojí. A pokud se vás vydá na podobnou pochoutku více, nebude volba jiná, než Staročeský pekáč pro čtyři osoby. Téměř pět kilogramů kachny, vepřového kolénka, krkovice, klobás, tří druhů poctivých knedlíků a dva druhy bezkonkurenčního zelí vás donutí si tuhle restauraci zamilovat.

Chyby, které tu beztak nejsou, hledat ani nebudete. Uznejte sami, že zakončit to nelze jinou větou, než: „Vy byste nás tak nehostili…

Reportáž o výtečném Švejk Restaurantu U Karla, který se nachází v ulici Křemencova 7 v Praze 1, napsal exklusivně pro portál iLuxus Lukáš Holubec.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.