Sociální sítě
Nahoru

Tady by se Švejkovi líbilo: Švejk Restaurant U Karla

Restaurací, které mají v názvu legendární postavu životního románu Jaroslava Haška, je jen v Praze celá řada. Jedna se však přeci jen liší, a to hned v několika věcech. Tak předně má bohatou tradici. Právě v tomto domě za první republiky fungovala legendární vinárna  U politické mrtvoly. Je tedy možné, že po usazení na vás dýchne Genius loci, který tady zažívali takový velikáni jako Eduard Bass, Vladimír Holan nebo Vítězslav Nezval. Pokud se tak nestane, nemusíte zoufat. Okouzleni místem budete i tak.Sedět totiž budete u pěkných dřevěných stolů, prohlížet si budete stylovou výzdobu kreseb Josefa Lady a více než příjemná obsluha vám přinese plzeňské pivo studené a lahodné, přesně jak to má být. A to za pouhých 35,- dvanáctku a 28,- desítku. Vaše posezení může být v kuřácké části restaurace, nekuřácké, a nebo dokonce v karetním salónku. U ostatních stolů pravděpodobně budou sedět jak cizinci, prahnoucí po pravé české kuchyni, tak i Češi, kteří v centru Prahy ocení správný poměr kvality k ceně.

A jaký je jídelní lístek? Opravdu bohatý! Na začátek vám mohu nabídnout skvělý pivní sýr gratinovaný v anglické slanině a pak v ústech se rozplývající jehněčí roládu s bramborovým knedlíkem a špenátem, ve kterém je dostatek pravého česneku. Pokud však chcete zachovat švejkovskou náladu pusťte se směle do Gulášového kotlíku nadporučíka Lukáše. Nevystydne, neb je samozřejmostí, že pod ním stále plane oheň. Můžete ho neopatrností sfouknout, ale obsluha ve vojenské čepici ho znovu zapálí, „protože voják, který nemá sirky, je co? Je, poslušně hlásím, bez sirek“, ale tato obsluha je vybavená plně. Česká kuchyně je tady jednoduše lahůdková. Marně byste hledali polotovary nebo nešvary v tuzemsku toliko využívané, jako pokrmy z prášku apod. Kvalitní restaurace rovná se kvalitní suroviny. U Karla to tak je, a vy to poznáte po prvním soustu.

A pak tu máme opravdu velmi milé překvapení. Specialitou podniku Švejk Restaurant U Karla je totiž nabídka bezlepkových jídel! Majitel restaurace Jakub Krischke připravil pro své hosty kompletní bezlepkové menu. Od předkrmů přes hlavní jídla, až po deserty. Bezlepkovou dietou se musí stravovat téměř každý desátý Čech, proto je bezlepkové menu podobný vstřícný krok, jako vegetariánské pokrmy. Bezlepkově vám tu připraví více než čtyřicet pokrmů. Takže si můžete pochutnat například na hovězí svíčkové na smetaně, stejně jako pečené kachně s knedlíkem. Švejk Restaurant  U Karla myslí opravdu na všechny, proto doporučuji všem, co nejsou pro vojnu dělaný, Balounovu baštu. 600g vepřového masa, šunky, kachny a klobás jistě plně uspokojí. A pokud se vás vydá na podobnou pochoutku více, nebude volba jiná, než Staročeský pekáč pro čtyři osoby. Téměř pět kilogramů kachny, vepřového kolénka, krkovice, klobás, tří druhů poctivých knedlíků a dva druhy bezkonkurenčního zelí vás donutí si tuhle restauraci zamilovat.

Chyby, které tu beztak nejsou, hledat ani nebudete. Uznejte sami, že zakončit to nelze jinou větou, než: „Vy byste nás tak nehostili…

Reportáž o výtečném Švejk Restaurantu U Karla, který se nachází v ulici Křemencova 7 v Praze 1, napsal exklusivně pro portál iLuxus Lukáš Holubec.

Více z rubriky Gastro

  • Do Špindlerova Mlýna přiletěla Soyka

    Sázka na kvalitu, špičkový design a parádní kuchyni. Takové jsou hlavní přednosti nového hotelu Soyka, který byl na začátku září otevřen...

    Marek Zelený29.9.2020
  • Morais Rocha Wines na tuzemském trhu

    Region Vidigueira na první pohled nepatří v Portugalsku zrovna k těm turisticky nejpopulárnějším. Je to dáno polohou ve středu zemně, a...

    Jan Pešek23.9.2020
  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.