Sociální sítě
Nahoru

Mechanické hodinky Oris s kalkulačkou

Psalo 14. října roku 1947 a letounu Bell X1 se vůbec poprvé podařilo pokořit rychlost zvuku, čímž se ihned dostal do historických análů. Dnes, po 64 letech, tomuto významnému milníku aviatiky skládá hold i švýcarská hodinářská značka Oris. Ta si připravila opravdu krásný náramkový chronograf Oris Big Crown X1 Calculator.Ačkoli je jeho design inspirován dobou dávnou minulou, perfektně splňuje požadavky moderních leteckých hodinek. Jeho robustní 46mm ocelové pouzdro, ze tří dílů, si vysloužilo PVD úpravu v šedé barvě „gun metal“, ke které ladí i bílou nití prošívaný kožený řemínek z teletiny nebo samotný číselník.Právě rozvržení tušově černého číselníku dělá z hodinek krásný exemplář. Tradiční mechanický ETA Valjoux 7750 s automatickým nátahem totiž neindikuje datum a jméno dne na nejčastějším místě (pozice 3, kde je nyní logo), ale na pozicích „půl páté“ a na „devítce“, respektive v pravém kraji mimostředně umístěného vloženého číselníku vteřinky. Samotný 4Hz chronograf využívá ke svému chodu dvojice tlačítek, která se nechala inspirovat názvem rekordního letounu. Horní spouštěcí tlačítko nese označení „I“ a spodní resetovací „X“. Krásné je i to, že pohled na mechanické součástky chronografu umožňuje transparentní dýnko, pod kterým běhá tradiční červený rotor.Jméno X1 Calculator však bylo odvozeno od vnějšího posuvného měřítka číselníku. Díky němu je možné vypočítat nutné množství paliva, které musí být v nádrži pro přelet určité vzdálenosti – k čemuž je nutné znát samozřejmě průměrnou spotřebu letadla.

Součástí exklusivního balení hodinek Oris Big Crown X1 Calculator je také DVD s filmem Správná posádka (The Right Stuff), který v roce 1983 natočil Philip Kaufman a okrajově se tématice letounu Bell X1 věnuje – jednalo se koneckonců o snímek o dobývání vesmíru a samotného Měsíce, a rychlost k tomu bezpodmínečně patří. Celé balení pak v největším českém hodinářství Koscom, které je v pražské ulici Na Poříčí, vyjde na 73 990 Kč – www.hodinky-koscom.cz.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.